Fredagsfrågan.
 
 
Lista 10 författare som du håller som favoriter just nuNaturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.
 
Jag väljer att inte sätta författarna i någon som helst ordning, det är svårt nog att plocka fram tio författare som det är. Att sedan rangordna dem skulle vara omöjligt.
 
1. Michael Connelly - Böckerna om Harry Bosch. Även om han har tappat mycket på slutet nu så kan jag inte riktigt släppa hoppet om att han ska släppa en bok som är i klass med Poeten.
 
2. Jodie Picoult - Hon har lyckats nästla in mig i sina historier genom att låta läsaren tvivla på vad som egentligen är rätt och vad som är fel. Som i Allt för min syster där någon blir född endast för att kunna hjälpa någon annan eller i Försvinnanden som handlar om kidnappning eller i 19 minuter som handlar om en skolmassaker eller i Handle with care där en mamma tvingas ställa sig upp i rätten och säga att hon aldrig önskade sin dotter för att kunna betala hennes mediciner.
 
3. Johanna Nilsson - När jag gick på högstadiet och hade nationella prov i svenska fick vi ett utrag ur boken De i utkanten älskande och mer än det utdraget behövdes inte för att jag skulle vara fast. Det tog dock en stund innan jag väl läste den. Sedan får vi absolut inte glömma Hon går genom tavlan ut ur bilden.
 
4. Jo Nesbö - Böckerna om Harry Hole. Jag har ingen direkt motivering här. De är bara bra helt enkelt.
 
5. Astrid Lindgren - Man säljer inte böcker världen över för ingenting.
 
6. Fredrik Backman - En nykomling och en ganska oväntad favorit hos mig. Hans bok Saker min son behöver veta om världen är alldeles alldeles underbar!
 
7. Katarina Wennstam - Jag har blivit så arg när jag har läst vissa partier och ibland har jag till och med gråtit när det kommer till Flickan och skulden, för även om den inte är nyutgiven så är den lika aktuell då som nu. Jag gillar även hennes böcker Smuts och Alfahannen.
 
8. Roslund & Hellström - Ett tydligt bevis på hur bra det kan vara att skriva deckare i par. Odjuret och Tre sekunder tog mig med storm!
 
9. Tove Jansson - Jag skulle kunna citera vartenda ord.
 
10. Lars Kepler - Också lite av en överraskning men författarduon kommer med på listan främst tack vara Eldvittnet. Sandmannen har jag ännu inte hunnit läsa men jag hoppas på det bästa!
 
Bubblare. Rosenfeldt & Hjorth - Fortsätter de i samma stil som Lärjungen och Fjällgraven kan de ta sig in på listan. Karaktärerna har börjat gro en plats inom mig. Gillar dessutom att slutet är en cliffhanger, det gör att man vill ha mer.
 
 
Nu är inte det här tidlösa klassiker som håller sig i åratal framöver utan det här är mycket av vad jag gillar just nu. Det var faktiskt svårare än jag trodde att ens få ihop tio stycken, det är svårt att imponera på mig!
#1 - Lena

Michael Connelly finns även med på min lista. Astrid Lindgrens och Tove Janssons böcker är helt underbara, Rolig för såväl gammal som ung, De två första böckerna med Lars Kepler står i min bokhylla, tyvärr har jag inte hunnit läst dem ännu.

#2 - Bokstavkommapunkt

Spännande tia! Sandmannen var grym, jag avundas dig lite som har den läsupplevelsen framför dig!

#3 - Vargnatts bokhylla

Backmans blogg följer jag och jag vill så gärna läsa böckerna någon gång snart!

#4 - None None

Vad mycket nytt jag plötsligt blev nyfiken på.

#5 - Bokälskarinnan

Känns som jag har missat något när det kommer till Kepler.
Jag har dessvärre bara hans andra bok och ingen av de andra:/

#6 - Henrik

Poeten är verkligen en favorit hos mig också, men som du skriver så är Connelly tyvärr lite ojämn. Annars hade han kanske varit med på min lista också.

#7 - Monika

Connelly har jag sett på fler listor, men jag måste ha missat något när jag läste hans första bok om Bosch. Tyckte inte alls om den, men självklart får Connelly i alla fall en chans till :)

#8 - Lotten

Många jag kände igen. Funderade på Fredrik Backman men har bara läst en enda bok av honom och jag tog bort sådana.

#9 - Cecilia

Även jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen på Keplers böcker :)

#10 - Stockholmsflickan

Astrid Lindgren kändes självklar för mig att ha med på listan. Tove Jansson har jag läst för lite av, måste bli ändring på det.

#11 - [Anna]

Jodie Picult ska jag läsa för älskade verkligen filmen som är baserad på "allt för min syster" :)

Svar: Läs den boken! Har för mig slutet är annorlunda i boken nämligen..
Carolina Edvinsson

#12 - Det skulle kunna hända dig – en e-bok av Jack A

Jag hade det omvända problemet. Det var nästan omöjligt för mig att begränsa mig. Antar att jag är rätt lättflirtad.

#13 - C.R.M. Nilsson

Fredrik Backman är definitivt min stora favorit bland årets debutanter :) Han ska ju släppa en ny bok nästa år och jag bara längtar.

Svar: Ny bok!? Det är ju en alldeles underbar nyhet! :)
Carolina Edvinsson