Drömgångare
 
Titel: Drömgångare
Författare: Samantha Shannon
Antal sidor: 480 (Inbunden)
ISBN: 97891 7499 2564
Serie: Bone season #1
Första mening: "Jag vill gärna tro att vi var fler från början:"
 
Recensionexemplar från Modernista.
 
Handling: Paige Mahoney upptäcker i tidig ålder att hon inte är som alla andra, hon är en Drömgångare och bara genom att finnas till så begår hon högförräderi. Året är 2059 och det är tvåhundra år sedan säkerhetssystemet Scion inrättades för att tillfångata alla människor med onaturliga förmågor. Paige jobbar för en eterboss i den undre världen i London och hennes förmågor anses vara mycket värdefulla, exakt hur åtråvärd hon är för sin fiende kommer hon dessutom snart att bli varse.
 
 
Omdöme: Det är en komplex och svår värld att sätta sig in i om man vill göra det ordentligt men till sin hjälp har man både karta, ordlexikon och en beskrivning över de olika klassystemen. För mig blir det lite för avancerat och jag är inte riktigt så intresserad men det behöver man heller inte vara för att uppskatta den här historien. Det viktiga är bara att ge den lite tid och att inte fastna på svåra uttal eller osäkerheter kring vilka exakta grupper det är som avses. Nöjer man sig med att förstå handlingen och inte världens uppbyggnad bakom den så är det här ingen komplicerad läsning.
 
Däremot så är det stundtals en väldigt spännande läsning även om jag hade önskat att det var lite mer djup i den, som det är nu är det onda mot goda och det finns liksom inget mellanting. Det hade kunnat gjorts lite snyggare med karaktärer som man inte riktigt vet vart man har eller liknande, som det är nu blir det lite för förutsägbart. När karaktärerna nästan helt saknar djupt är det även svårt att lära känna dem och få dem att betyda något för en. Jag bryr mig inte så mycket om vem som lever eller dör.
 
I den här boken finns det inte så mycket kärlek som får ta plats vilket jag tycker är bra, för ibland kan jag bli lite less på dessa dystopier där det alltid slängs in en tjej eller kille som huvudpersonen direkt faller pladask för. Boken är dock inte helt känslokallt uppbyggd, det finns något som kan tolkas som kärlek och även om den var väntad så är jag inte besviken. Den här boken är helt enkelt en vanlig dystopi fast annorlunda, väldigt annorlunda. Hur ologiskt det än låter.
 
Jag är imponerad av världen som har byggts upp men jag är tyvärr inte lika betagen i språket, som jag hade förväntat mig skulle sticka ut lite mer från normen. Det är inte dåligt på något sätt men jag hade bara förväntat mig mer. Sedan vet jag inte heller varför just årtalet 2059 har valts, det är ju bara 46 år från idag vilket gör historien lite osannolik för mig. Jag kan acceptera att det sker folkrensning, det känns tragiskt nog varken främmande eller särskilt långt borta, men däremot har jag svårt för människor som har magiska krafter och kan kommunicera med andar. Jag tror nämligen inte på spöken. Jag behöver heller inte tro på spöken för att kunna uppskatta en skönlitterär bok där de finns med, men i en sådan här dystopiliknande bok vill jag ändå känna att någonstans kanske det här kan vara en möjlig framtid. Det gör jag inte nu. Det är för mycket science fiction utan att överhuvudtaget ha med någon science för mig.
 
Trots alla dessa kommentarer ovan så ska jag inte sticka under stol med att boken fängslade mig och jag ville veta hur det gick för både Paige och hennes Väktare. Dessutom slutar ju inte berättelsen här utan jag spår en lång väg som dessa karaktärer kommer att tvingas vandra och jag är ju som bekant svag för serier så jag kommer definitivt att haffa fortsättningen när den kommer ut.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
 
 
#1 - Monika

Jag behöver egentligen inte öka på min vill-läsa lista, men denna pockar verkligen på min uppmärksamhet :)

Svar: Det som är "problemet" med bokbloggar, man vill läsa allt man ser ;) Det här är ju dock inte en särskilt snabbläst bok skulle jag inte säga så den tar ju sin lilla tid.
Carolina Edvinsson

#2 - C.R.M. Nilsson

Den här blir jag väldigt sugen på :)

Svar: Den är värd att prova :)
Carolina Edvinsson