Han är tillbaka
 
Titel: Han är tillbaka
Författare: Timur Vermes
Antal sidor: 342 (inbunden)
ISBN: 97891 7343 4799
Första mening: "Folket var väl det som överraskade mig mest."
 
Handling: Året är 2011 när Adolf Hitler vaknar upp på en ödetomt i Berlin, hans uniform stinker av bensin och det sista han minns är att han och Eva Braun befinner sig i bunkern. När Hitler själv inser tidshoppet försöker han snabbt att anpassa sig till den nya tiden, utan att för den delen göra avkall på sina politiska åsikter. Ett prouktionsbolag får nys om vad de tror är en Hitlerimitatör och hans videor börjar snabbt toppa listorna på Youtube.
 
 
Omdöme: Får man skämta om allt? Ja, det mesta får man nog skämta om och även i den här boken så är det stundtals roligt. Som läsare går det att skratta åt Hitler och hans tafatta försök att försöka förstå sin samtid och hur det kunde bli som det blev trots hans tappra försök till en annan utgång. Det kan tyckas att det känns som billiga skämt när Hitler ska lära sig mail och Internet, men jag tycker faktiskt att det blir roligt. Däremot känns det ibland som om man skrattar med Hitler och där blir det en bitter smak. Visst är det snyggt gjort av författaren att skriva om Hitler så att man som läsare nästan känner något för honom, men det känns även som skuldbeläggning. Det är inte mitt fel att författaren har gjort huvudpersonen så pass levande men det känns som det när jag ler åt något i boken. Karaktärerna själva tror ju bara att han är en bra Hitlerimitatör men som läsare vet jag ju att det är den riktiga Hitler, med de riktiga åsikterna och jag känner skuld över att sympatisera med en sådan karaktär.
 
Hur kan det då bli trovärdigt att karaktärerna inte vet vem de har att göra med? All meningsutbytnad bygger på missförstånd för det första som när hans produktionschef säger "vi måste vara eniga om att temat judar inte är roligt" varpå Hitler själv svarar "det har ni fullkomligt rätt i" och båda talar sin egen sanning. Dialogen blir det ibland lite fars över, då det bygger på missförstånd alltihop men det är ändå det som är lättast att läsa i boken då den annars tenderar att ha ett lite torftigt språk men många onödiga utsvävningar. Författaren har själv kommenterat kring språket i slutet av boken och skriver att "Språket [...] är medvetet byråkratiskt och ibland krångligt. Eftersom det är Hitler själv som talar i romanen har författaren Timur Vermes hållit sig språkligt nära originalet.
 
Det är många tyska referenser i boken som jag som svensk läsare inte helt uppfattar eller förstår, vilket gör att den förmdoligen inte uppfattas som lika bra politisk satir som om man som läsare hade varit mer insatt i Tysklands politik. Den ger dock en tankeställare. I boken får Hitler många anhängare som komiker, han får mycket medialt utrymme och folk håller faktiskt till stor del med om det han säger (så länge han inte uttalar sig om raser) vilket säkert inte är så långt ifrån taktiken han hade på sin riktiga tid. Det ger en tankeställare, om man nu skulle behöva en sådan, för att se vad som finns i den egna politiken. Bland annat järnrör och anonyma kommentarer om att Adolf kanske inte hade så fel, hur länge ska det få fortgå? 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Amanda (Bokpandan)

Åh vad skumt att läsa med Hitler som första person på det sättet! :/

Svar: Ja, det var väldigt skumt och en väldigt konstig upplevelse måste jag säga.. Författaren har nästan gjort det för bra, om man nu kan säga så :)
Carolina Edvinsson

#2 - Vargnatts bokhylla

Den här har jag varit nyfiken på, den låter så väldigt udda :p.

Svar: Det är den absolut. Den är riktigt rolig stundtals men som sagt, det ger en lite bitter eftersmak när man kommer på vem det är man skrattar med..
Carolina Edvinsson

#3 - jana

Den här låten synnerligen intressant! Vill läsa!

Svar: Vad kul! Den är minst sagt unik :)
Carolina Edvinsson

#4 - Lena

Jag läste första stycket av omdömet och fann mig själv skratta till lite (med det där att han ska lära sig använda mail och internet osv.) innan jag insåg vad det var för känsla som du menade, så förstår precis hur du fick en sådan bitter eftersmak. Det skulle jag också få. Men den låter både udda och intressant så kanske jag ska ta och läsa den här någon gång ändå :)

Svar: Ja, men det var precis det jag också tyckte var kul. Och jag är glad att du förstår vad jag menar, författaren har nästan lyckats för bra. Om man nu kan säga så :) Ja men det är en intressant bok, om än lite krånglig att läsa och att testa skadar ju aldrig :)
Carolina Edvinsson