Om att älska
 
Titel: Om att älska: 90 berättelser om hjärta och smärta
Författare: Michaela Forni
Antal sidor: 161 (Häftad)
ISBN: 97891 87507 182
Första mening: "Idag, söndag, 29 november 2009."
 
Handling: Precis som undertiteln antyder är det här en bok med 90 små korta berättelser om alla sorts kärlek, men främst till den man älskar. Vare sig den personen älskar en själv tillbaka eller inte. Och smärtan det kan medföra. 
 
 
Handling: Jag tror att både Michaela Forni och hennes bok vinner på igenkänningsfaktorn. Hennes texter känns för att man som läsare själv har upplevt samma sak och känner igen sig, det behöver inte vara berörande skrivet för att läsaren ska plocka fram de känslorna inom sig själv ändå. Jag säger inte att Michaela Forni skriver dåligt, absolut inte och snarare tvärtom. Hon använder det simpla för att göra det vackert. Det är inga långa metaforer eller avancerade meningsuppbyggnader, det är rakt på och ibland är det precis vad som krävs för att väcka känslor. Kärlek behöver inga omsvepningar, den räcker precis som den är. Av alla dessa texter så kan alla läsare hitta minst en som berör, det lovar jag.
 
Michaela Forni är bara ett år äldre än mig och vare sig vi vill det eller inte så hamnar vi ändå i olika faser i livet och eftersom vi är jämngamla har vi liknande erfarenheter. Vi verkar dessutom likna varandra på flera plan, även om jag inte känner lika starkt för saker som hon gör. Hur kan jag veta det? Så personlig är boken så att det faktiskt känns som om jag får lära känna författaren, som om hon låter mig dela misslyckanden och framgångar med henne att de inte bara är något som det berättas om. Hon blir som en storasyster som säger att allt kommer att bli okej till slut. Jag tror att det finns många tjejer där ute som beundrar henne och som följer hennes blogg, vilket är förståeligt så framgångsrik som hon är. Jag tror att det här är en perfekt present till en sådan person. Boken både inspirerar och förstår och ger råd, på en och samma gång.
 
Personligen känner jag dock att jag har vuxit ifrån Michaela Fornis skrivsätt lite och jag skulle gärna se att hon utmanade sig själv lite mer, utvecklades en aning ifrån dessa korta oftast självupplevda berättelser. Att hon skrev något längre. Alternativt ännu kortare. Noveller, dikter eller romaner - vad som helst - hon har ju både talangen och modet. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Nicole

Låter himla mysig! Kanske kan vara något att ha liggandes på sängbordet till de dagar man inte riktigt orkar kasta sig in i en hel roman?

Svar: Ja, precis så! :)
Carolina Edvinsson

#2 - Vargnatts bokhylla

Det låter som en bok jag ska ge mig på :)