Berättelsen om Pi
 
Titel: Berättelsen om Pi
Författare: Yann Martel
ISBN: 91 7608 942 8
Antal sidor: 351 (inbunden)
Första mening: "Den här boken kom till när jag var hungrig."
 
Handling: Piscine Molitor Patel som efter några hånrop börjar kalla sig för Pi lever ett ganska stillsamt liv tillsammans med sin mamma, pappa och bror i Indien där de driver en djurpark. Pi går i en katolsk skola på dagarna och hjälper sin pappa med djurparken på kvällarna. Pi blir även i en tidig tonår väldigt religiöst intresserad och ser sig själv vara både hindu, muslim och kristen. Något som varken hans föräldrar eller hans religiösa ledare inom respektive religion riktigt håller med om att man kan vara.
 
Men tiderna i Indien blir allt sämre och familjen bestämmer sig för att flytta till Kanada. De ska åka båt och med sig på färden har de även ett visst antal djur. Det dröjer dock inte särskilt lång tid innan skeppet sjunker. Pi lyckas rädda sig själv med hjälp av en livbåt, medpassagerarna blir en bengalisk tiger, en orangutang, en zebra och en hyena. Resten försvinner under ytan.
 
Sedan börjar berättelsen om Pis överlevnad till havs, en resa som sträckte sig i 227 dagar innan han äntligen nådde land. För att det kommer att bli ett lyckligt slut hintas det om redan från början. Här är det resan som är målet.
 
 
 
Omdöme: För mig personligen gick det väldigt trögt med den här boken. Berättelsen är alldeles för seg för att kunna fånga mitt intresse. Inledningen som främst bestod av Pis religiösa intresse, mitten som bestod av ungefär likadana dagar till havs och slutet som kom väldigt abrupt med tanke på det långsamma tempot tidigare i boken.
 
Sedan att boken lyfter lite större frågor som att man kan vara både hindu, kristen och muslim eller att vi människor spelar efter ungefär samma regler som djuren blir för mig inte särskilt uppseendeväckande eftersom jag ser det som självklart. För mig får man ha vilken religion man vill och kalla den vad man vill och att vi skulle stå över djuren har jag heller aldrig tänkt. Däremot måste vi agera precis som djur för att kunna leva med dem t.ex är vi en flock tillsammans med hundarna och där måste man vara ledaren och när man rider är det en människa på 60 kilo som bestämmer över en häst på 200 kilo. Vi spelar efter djurens regler.
 
Kanske är det en sådan bok som kommer att väcka fler tankar efter några dagar, en sådan bok som hänger med ett tag men under tiden som jag läste den så var den inget större nöje. Det hände för lite och djurarter och deras beteende fick en för stor plats för att jag skulle kunna förbi se det.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
#1 - Feuerzeug

Tyvärr inte inläggsrelaterad fråga, men har du inget sökfält på bloggen? Tänkte kolla om du recenserat Divergent (tex), men hittade inte knappen.


Svar: Nej, jag har inte lyckats fixa det :/ Men ska absolut ta reda på om det går! För ja, jag har recenserat Divergent. Ligger under ungdomsböcker i kategorin. (:
Carolina Edvinsson

#2 - Zelly

Denna har legat i min olästa hylla hur länge som helst, jag kommer aldrig till skott med att läsa den.

Svar: Nja, den är lite seg det är den allt.. Och det finns ju så många andra bra böcker ;)
Carolina Edvinsson