5768 visningar på youtube
 
 
Titel: 5768 visningar på youtube
Författare: Ralf Novák-Rosengren & Anita Santesson
Antal sidor: 136 (Häftad)
ISBN: 97891 891 96575
Publiceringsår: 2013 
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Om du vore en fågel, så skulle du kunna flyga som du ville i himlen."
 
Handling: Rosita är fjorton år och går i sjuan, hennes familj tillhör det resande folket och Rosita både skäms och är stolt över sitt ursprung. I skolan är det många som fäller taskiga kommentarer på grund av okunskap men hemmet är fyllt av kärlek och starka familjeband. Rositas högsta dröm är att en dag blir artist och när hon och två andra tjejer bestämmer sig för att ställa upp i skolans talangjakt blir även andra varse om vilken talang Rosita besitter. 
 
 
Omdöme: Boken vann Barnens romanpris år 2014 och till viss del kan jag förstå varför. På temat om hur det är att vara "ung rom idag" är den pricksäker och viktig. Boken tar upp de fördomar som ofta förekommer men förespråkar tolerans och öppenhet. Just att boken förespråkar så mycket gör att pekpinnen blir tydlig lite väl ofta och kanske är det lättare att ta till sig ett mer subtilt budskap än ett som är skrivet i ord, jag tycker inte att en bok bör vara en predikan utan en chans till eftertanke. Språket är väldigt enkelt och jag hade gärna sett mer utsvävningar i likhet med det som förekommer i bland annat ett tal som Rosita håller, fler målande beskrivningar kring hur det faktiskt känns. Vilket förmodligen är första gången jag uppmärksammar avsaknaden av.
 
För hur det egentligen känns för Rosita är svårt att veta och jag undrar om splittringen inte är större än vad som framgår mellan hennes ursprung och den hon är i skolans värld. Hon framställs som väldigt tuff med svar på tal och skinn på näsan, samtidigt som hon öser ur sig känslor på sin hemliga blogg. Det är också en stor skillnad på hur ungdomarna gestaltas i den här boken gentemot i Christina Wahldéns Villig. I den senare framställs trettonåringar som små sexdjävular medan de i den här boken framställs som små änglar vars största intresse är att sjunga. De tuffa grabbarna ställer dessutom också upp i talangjakten och gör ett barbershop-nummer som inte går av för hackor. De tycks inte vara särskilt rädda om sina rykten inte, något som jag har uppfattat är bland det viktigaste man har på högstadiet? Så var det i alla fall på min tid. Det känns helt enkelt inte trovärdigt. Karaktärerna känns som sina egna småsyskon snarare än de fjortonåringar eller sextonåringar som de ska föreställa att vara. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Bokus
 
 
#1 - Me

En sanningsenlig skildring finns väl (såklart) i de flesta fall någonstans emellan att 13-åringar är antingen sexdjävular eller änglar vars största intresse är att sjunga. Haha:) Det är förstås inte svartvitt. Men om ett barbershop-nummer går hem på just det högstadiet av någon anledning (vet inte var det högstadiet ska föreställa att vara i för socialt sammanhang?) så varför skulle inte de populära killarna göra det?!

Så du tycker att karaktärerna ska vara "de fjortonåringar eller sextonåringar som de ska föreställa att vara"? Jag tolkar det som att du tycker att de här karaktärerna är för lite cliché för din smak och som att du saknar fantasi eller inlevelseförmåga nog att kunna ta till dig icke-clichéer! Tråkigt. själv tycker jag att det kan vara kul och uppfriskande med skildringar av att ovanliga tonåringar OCKSÅ finns och inte BARA de allra mest cliché-mainstream-tonårskaraktärerna! De finns ju överallt i tonårsböcker och filmer i vilket fall! Jag har personligen tröttnat på dem efter ett större antal. Det kanske beror på att jag själv som tonåring inte passade in i nån cliché precis och på att jag sällan såg någon karaktär som jag kunde identifiera mig med. Det är inte heller så kul alltid -ska du veta- när folk säger till dig att de trodde att sådana som du inte fanns! Eller när folk är uppenbart misstrogna mot dig bara för att du inte passar in i deras föreställningsvärld.