Fjärde riket
 
Titel: Fjärde riket
Författare: Maria Nygren
Antal sidor: 394 (Inbunden)
ISBN: 97891 6387 5540
Publiceringsår: 2013
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det är skit."
 
Handling: Blenda kommer till en ny klass i en ny skola på en ny ort och hon märker ganska snart att det finns en utvald tjej som har hela skolan i sitt järngrepp, den så kallade skolans drottning. Blenda och två av hennes klasskompisar bestämmer sig för att ta över makten med hjälp av Hitlers teorier, såklart inte med hjälp av vad han sa utan hur han sa det. Det blir det enda som betyder något till sist. Hur man tar över makten och sedan behåller den, till vilket pris som helst. 
 
 
Omdöme: Det finns en viss igenkänningsfaktor i boken, som handlar om högstadiet ska förtydligas, och att det finns olika grupper med olika hög status eller populäritet är nog svårt för någon att säga emot men jag ställer mig ändå tveksam till dess utformning. Det är Hedvig som är skolans drottning, som uppträder som den mest självsäkra personen men som under ytan är full av självförakt. Det visar sig senare att hon varken är så elak eller dum som hon utgör sig för att vara. Blenda däremot kommer från ingenstans, vi får aldrig veta varifrån, och vill direkt ta den största platsen i klassen för att inte hamna bland de impopulära. Hon ska föreställa en underdog men jag tycker aldrig att hon framställs som särskilt osäker eller för den delen snäll. Författaren har helt vridit på det vanliga sättet att göra så att den elaka personen störtas från makten så att snälla personer kommer fram i ljuset, här är det helt tvärtom och på sätt och vis är det väl bra att mallarna inte följs till punkt och pricka men det innebär att det i slutet aldrig skipas någon rättvisa. Alla lär sig en läxa, någon får åka hem och sedan är det slut med det. Men vad har eleverna egentligen lärt sig? Om varandra och om sig själva? Och kommer Hedvig helt plötsligt att förändra sitt sätt att leva? Hon är ju fortfarande både snyggast och smartast och numera tydligen också snällast? Vissa ska tydligen få ha allt. 
 
Det är inte bara Hedvig som får dras med en tung börda i form av snäva mallar. Det finns även en rektor som inte vågar styra, lärare som hellre blundar än ser maktstrukturer, en bibliotekarie som hellre är inne på datingsidor än sköter sitt jobb och en kvinna i matbespisningen som luktar illa och lagar äcklig mat. Bland föräldrarna så är de rika olyckliga och ligger i skilsmässa, Blendas mamma framställs som om det enda hon bryr sig om är sitt eget liv och det är ingen av föräldrarna som lyssnar på vad deras barn har att säga. Vuxna som sviker helt enkelt. Kan det verkligen vara så för samtliga elever? Kan alla lärare verkligen upplevas som svaga? Boken är helt enkelt full med överdrivet stereotypiska karaktärer. Ytterligare en aspekt som ligger karaktärerna till last, om än inte i boken, är att de är sjukt smarta och kan planlägga och genomföra de mest bisarra kupperna på både andra elever men även på lärare utan att någon anar oråd. Smarta femtonåringar finns det gott om men någon särskilt psykologisk begåvning brukar de kanske inte besitta.
 
Det känns kanske som många hårda ord i den här recensionen men tempot är i alla fall högt och det är mycket som händer under hela bokens gång som gör att den aldrig blir tråkig. Den skulle eventuellt kunna fungera som diskussionsunderlag om olika maktstrukturer, gruppdynamik och mobbning men det finns det samtidigt några andra bättre lämpade böcker för. Intressant är dock hur pass mycket sympatierna för de olika karaktärerna svänger hos läsaren, vem är det egentligen som vi hejar på? Vem är det meningen att vi ska heja på? Blenda eller Hedvig? Eller pågår "kriget" egentligen mellan några andra?
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon