Hobbit: Femhärarslaget
 
 
Titel: Hobbit: Femhärarslaget (The Hobbit: The battle of the five armies
Premiär: 10 december 2014 (Sv)
Längd: 144 min
Genre: Adventure & Fantasy
Medverkande: Ian McKellen, Martin Freeman & Richard Armitage
Imdb-betyg: 8,2
 
Baserad på boken Bilbo - En Hobbits äventyr av J.R.R Tolkien
Länk till recension på bloggen.
 
Andra titlar i samma serie:
Hobbit: En oväntad resa
 
 
 
Handling: Thorin Oakenshield och hans grupp med dvärgar + Hobbiten Bilbo har intagit det berg som en gång var deras fäste men som hade blivit ockuperat av en drake. Draken flyr och tar sikte på Sjöstaden för att där låta sin eld drabba de oskyldiga invånarna. Det är dock inte bara dvärgarna som är intresserade av Berget med all dess guld och strategiska läge, plötsligt vill alla ha en del av vinsten och orcherna samlar sina arméer för att tåga mot platsen och ett krig är därmed inte långt borta. Samtidigt drabbas Thorin av den så kallade draksjukan som innebär att han drabbas av vansinne när han inser att allt guld är hans vilket driver Bilbo till att fatta ett riskfyllt beslut.
 
Omdöme: Jag ska gå rakt på sak och säga att det här inte är någon höjdare, ännu mer bleknar den i jämförelse med Sagan om Ringen-trilogin och det är nog bra att det är över för den här gången. Det går inte att krama ur hur mycket som helst ur en tunn liten bok, hur mycket man än vill. Den här filmen består nämligen mestadels av en enda lång krigsscen som pågår om och om och om igen. Samtidigt som effekterna känns lite plastiga och budget och vissa sekvenser både konstiga och snudd på hafsverk. Det förekommer bland annat några jätteormar som kommer från de djupaste hålorna i berget, men de försvinner lika plötsligt som de kom? Legolas är den som blir superhjältefierad och han påminner lite om Super Mario där han hoppar sig fram på stenar som flyger i luften och tar tag i en jättefladdermus för att flyga till ett torn. De så kallade humorinslagen i filmen fungerar inte heller och varje dag i veckan skulle jag välja Aragorn framför Bard the Bowman.. Inte heller tycker jag att musiken fungerar så ja, filmen är helt enkelt inte mycket att hänga i julgranen. Däremot så handlar det ju om Middle-earth och visst finns det pluspoäng att samla bara genom det.
 
 
#1 - Zelly

Vill så gärna se denna trots att jag inte har världens förhoppningar på den.

Svar: Ja, klart att man vill se hur allt slutar när man har sett de tidigare :) Lite samma sak som man ogärna vill avsluta en bokserie innan den är avslutad, i alla fall jag ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Frida

Så himla klockrent med Super Mario liknelsen! Dog lite varje gång Legolas hade sina superhjältescener för de var bara så överdrivna. Tyckte att hela filmen kändes som en enda stor parodi. Blev grymt besviken!

Svar: Ja, tur att det inte bara är jag som blev besviken. Det hade nog räckt med två filmer som jag tror att tanken var från början?
Carolina Edvinsson

#3 - MonsterSteffa

Kan inte annat än att hålla med dig. Något jag störde mig otroligt mycket på i filmen var kärleksscenerna mellan Kiril och Tauriel, kändes ännu mer påklistrat och onödigt nu än tidigare. Förstår inte varför det var nödvändigt att slängas in...

Svar: Ja ne, de fick ju ändå inte särskilt stort utrymme. Blev bara lite onödigt triangeldrama med Legolas, att han var kär i henne men inte hon i honom hade man nog förstått ändå. Fast samtidigt var det ju just det som drev honom till att ge sig ut på jakt efter Aragorn (<3 ;) ) och det var ju lite intressant att veta :)
Carolina Edvinsson

#4 - Jennifer

Jag håller inte alls med. Jag tycker filmen var bra och Legolas går ju trots allt på snö och klättrar på pilar i sagan om ringen, så jag tycker han var lika mycket Super Mario där. Jag tycker att den var bra gjord och jag förstod att det skulle vara mestadels krig, den heter ju ändå Femhärarslaget. Har inte läst boken så jag vet inte vad som händer i den men vad jag har hört så är det mycket mer strid i boken än i filmen. :)

Svar: Det är ju bra att vi inte alla ser likadant på filmer och böcker :)
Carolina Edvinsson