Rallylydnad
 
 
Titel: Rallylydnad
Författare: Yvonne Öster
Antal sidor: 110 (Inbunden)
ISBN: 97891 534 31992
Publiceringsår: 2009
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Äntligen är den här!"
 
Handling: En introducerande bok till hundsporten Rallylydnad som vänder sig till den vanliga hundägaren. Rallylydnad är en sport som bygger på glädje och samarbete mellan dig och din hund och där rena vardagslydnadskonster används och bedöms. Momenten i rallylydnad kan användas både för den som bara är ute efter att aktivera sin hund men även för den mer tävlingsinriktade.
 
 
Omdöme: Jag är redan ganska insatt i Rallylydnad, inte för att jag varken har tränat eller tävlat utan för att jag är nyfiken på att börja och det bästa sättet att börja på? Nej, inte genom böcker utan genom Internet. Det finns en sak när det kommer till böcker om hundträning som inte böcker kan slå och det är alla videor på youtube. Människor som filmar sin träning är oslagbara, det kan ingen text ersätta. Det är både bra och synd, för när man läser en bok så förväntar man sig ett mervärde eller tips som inte finns att finna någon annanstans men samtigt är det bra att det finns så engagerade personer som lämnar ut allt de kan helt ideellt. Jag skulle dock kunna rekommendera den här boken till någon som inte är så hemma på Internet, som tycker att det är svårt att veta var eller hur man ska söka eller som helt enkelt inte litar på vad som står där. Det är en bra nybörjarbok, särskilt till barnet eller till pensionären.
 
Den är väldigt enkel och det finns en del bilder men framförallt är den lätt att ta till sig rent språkligt. Den är luftig och lättläst. De träningsmetoder som tas upp går att argumentera både för och emot, bland annat står där att det är väldigt viktigt för hunden att få veta när den gör fel. Det beror lite på vilken skola man väljer, på den brukshundsklubb som jag är medlem i till exempel förespråkas enbart positiv belöning. Något som jag kan bli lite frustrerad på stundtals men som jag samtidigt till viss del förstår poängen med. Någon sa en gång att så fort du blir arg på din hund så tar du lite från erat tillits-konto och det säger sig ju självt vad som händer när man gör för mycket uttag där. 
 
Boken går igenom de mest grundläggande färdigheterna i rallylydnad och har du haft hund tidigare eller om den är några år så kan den förmodligen en hel del av dem redan, som sitt, stanna kvar, fot eller ligg. Det finns även ett träningsformulär där man kan fylla i hur man ligger till med de olika momenten och även ett kapitel som beskriver skyltarna i nybörjarklass, något som annars enkelt finns att finna på SBK:s hemsida. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon