Vego: vegansk mat för alla tillfällen
 
Titel: Vego - Vegansk mat för alla tillfällen
Författare: Mattias Kristiansson
Antal sidor: 143 (Inbunden)
ISBN: 97891 87785 085
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag har inte ätit veganskt alls länge."
 
Handling: Relativt enkla recept, både för frukost som lunch, middag samt efterrätt, presenteras i den här kokboken. Går även att använda som vegetarian. Allt för att underlätta middagsplaneringen och äta både nyttigare, godare, mer ekologiskt samtidigt som samvetet inte tyngs ner.
 
 
 
 
Omdöme: Jag är inte vegan men jag försöker att äta så lite kött som möjligt och därför tänkte jag testa lite recept ur den här boken för att se hur mycket jag skulle sakna mjölk, ost och smör. Det visade sig att jag inte ens la märke till att jag inte använde några mjölkprodukter i recepten (förutom till pannkakorna där jag faktiskt fuskade lite). Det är många fördomar man har gentemot vegansk mat, att det knappt finns något att äta alls om man ska utesluta mjölk och ägg men det är ju faktiskt helt felaktigt. Det bevisar ju bland annat den här boken med dess väldigt enkla recept. För det är inte ens annorlunda varor som man måste köpa hem, mycket kommer du redan att ha i skafferiet men det används bara på ett annat sätt och det blir minst lika bra för det. Till och med bättre ur vissa aspekter såsom djurhållning och miljö. 
 
Mattias Kristianssons egen röst dyker också upp mellan recepten där han delar med sig av hur det är att vara vegan, vad man kan förvänta sig helt enkelt. Förutom de mest självklara delarna som att man mår bättre, värnar om miljön och djuren och kanske till och med går ner lite i vikt på köpet så tar han även upp aspekter som vad folk generellt kommer att fråga och vad man ska svara när någon frågar om man får i sig tillräckligt med vitaminer. Just det där med vitaminer är vanligt förekommande skriver författaren och vet egentligen inte vad det grundar sig i, äter man varierat så får man absolut i sig allt vad man behöver utan att behöva reflektera närmare över den saken. 
 
Jag skulle absolut rekommendera den här boken till någon som vill testa att gå över till vegetarisk kost eller få lite nya idéer till matsedeln hemma. Det jag hade önskat lite mer av är dock recept som inte är baserat på vanliga köttrecept, som vegetarisk korvstroganoff eller köttfärspaj utan köttfärs och inte heller ett helt kapitel om tofu. Att köpa vegetariska korvar i frysdisken är ju lätt men att komma på vegetariska recept utan färdiga substitut är svårare. Exempel på bra sådant recept är pasta med linsgrytan på bilden ovan eller varför inte pannkakorna.
 
 
Betyg: 3+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon