Zelda - Kampen fortsätter
 
Titel: Zelda - Kampen fortsätter
Författare: Lina Neidestam
Antal sidor: 131 (Häftad)
ISBN: 97891 8600 3937
Publiceringsår: 2012
Serie: Zelda #2
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: Zelda har numera börjat plugga på konstskola i väntan på att komma in på journalisthögskolan, som enligt hennes egen utsago endast tar in "urblåsta modebloggare som är bra på matte". Zelda har dessutom just blivit singel och flyttat ensam till Malmö men håller fortfarande den feministiska fanan högt.  
 
 
Omdöme: Det som jag gillar mest med Zelda är att hon på sätt och viss parodiserar över sig själv, hon är feministisk idealist men trillar likväl dit på Edward i Twilight och återgår till gamla pojkvänner som inte är något att ha. Hon är befriande mänsklig helt enkelt, med många fel och brister men med en sann kampanda att förändra. Zelda vill bland annat vara självständig men kan inte låta bli att höra av sig till sitt ex, hon vill glädjas åt framgångsrika medsystrar samtidigt som hon blir avundsjuk på sin klasskompis Nova som tycks ha allt och lite till så med andra ord faller hon på sina egna gränser och ideal. Ytterligare ett intressant perspektiv som tas upp i Zelda är klassperspektivet, men det ska jag inte nämna så mycket mer om här.
 
Lite ojämn tycker jag dock att den blir när igenkänningshumorn ibland prickar full pott medan det samtidigt känns lite tjatigt att anspela på västerlänningar som ska finna en själslig upplevelse genom att backpacka i Asien. Visst är det roligt men inte tillräckligt hållbart för en serie som sträcker sig över flera sidor. Som vanligt är jag en av de som främst framhåller de korta och slagfärdiga serierutorna på en sida eller ibland blott en ruta. Det är det som är seriens främsta vapen tycker jag, att så mycket kan sägas i en ruta genom att ord och bilder samspelar. 
 
Jag tycker att albumet tar upp många sanningar genom ett humoristiskt angreppssätt och det är lätt att känna igen sig både i skammen och i idealen som ska försöka upprätthållas. Det enda som jag dock inte kan känna igen mig i är Zeldas sexualitet, som tycks vara ett ständigt strömmande kraftfält. Men på sätt och vis är väl det befriande också, att en kvinna kan porträtteras som en sexuell varelse med drifter och preferenser. Överlag ett mycket bra album som helhet.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Lina Neidestam:
Zelda (Zelda #1)