Blodsväktaren
'
Titel: Blodsväktaren
Författare: Tessa Gratton
Antal sidor: 396 (inbunden)
ISBN: 97891 3216 3340
Serie: Blodsmagi #2 (The Blood Journals #2)
Första mening: "Det här är ett kärleksbrev."
 
Recensionsexemplar från B. Wahlströms.
 
Handling: För Mab Prowd är magi en naturlig del av livet och naturen, hon är uppvuxen tillsammans med andra utövare av den och lever på en mark som är nästintill helig. Mab Prowd har en uppgift i livet och det är att skydda och bevara magin, om det inte görs på rätt sätt kan blodsmagin bli både farlig för henne själv och för andra. Will Sanger däremot är en helt vanlig kille som endast har kommit i kontakt med magi genom sagor, tills den dagen han stöter på Mab Prowd. Ödet tvingar dem att tillsammans försöka råda bot på den hemska förbannelse som plötsligt har blossat upp ur jorden.
 
 
Omdöme: Det känns som om Tessa Gratton har mognat lite i sitt skrivande från föregående bok och kommit en längre bit på vägen. Den här boken känns inte alls lika barnslig och de enkla fallgroparna undviks. Annars är historierna i stort sett detsamma i de båda böckerna. Det finns en kille och en tjej som är huvudpersoner och det är ur bådas perspektiv som vi får händelserna utvecklada för oss. Samtidigt pågår det en sidoberättelse i dåtid, som har med den nuvarande historien att göra utan att vara avgörande på något sätt. Precis som i förra boken intresserar mig berättelsen som utspelar sig i dåtid mig mer. Det är lite synd, för den får ju inte alls lika stor plats och blir inte alls lika ingående. Vilket såklart är förståeligt då den endast är någon sorts bonus.
 
Huvudkaraktärerna Mab och Will känns som verkliga personer och jag blev lättad när jag insåg att deras kärlekshistoria inte står i fokus och inte heller sker som en blixt från klar himmel. Att Mab är uppväxt med magi gör också att vi som läsare slipper vara med från början och kan gå rakt in på den lite mer smaskiga och svåra magiutövningen, vi får helt enkelt hoppa över introduktionskursen. Will som inte alls är bekant med magi sedan tidiagre accepterar den relativt fort men det känns ändå på något sätt trovärdigt, han såg det ju med sina egna ögon och hade inte mycket till val. Annars tycker jag att karaktärer brukar ta för lätt på saker och ting när det kommer till magi men jag har överseende med det här. Det är även skönt att ingen karaktär är perfekt, de är helt vanliga ungdomar om man bortser från Mabs lite speciella magiförmåga. De känns dock lite barnsliga för att vara i den åldern som de ska representera att vara.
 
Historien i sig griper inte tag i mig förrän de sista sidorna och det är förvånansvärt svårt att bry sig om boken överhuvudtaget i början, det är helt enkelt bara förvirring när ingen vet vad olika magisymptom beror på eller vad de ska göra åt det. Det är först i slutet som något konkret händer och en riktig skurk kommer in i bilden som de ska bekämpa. Kort sagt känns det som en lång bok med långsamt tempo, som i och för sig reser sig lite i slutet men blir då istället lite för förutsägbar.
 
 
Betyg: 2+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Tessa Gratton:
#1 - C.R.M. Nilsson

Som sagt, hon har verkligen mognat som författare. Och det är ganska skönt att magin bara är där från första start.