Magikernas Kung
 
Titel: Magikernas kung
Författare: Lev Grossman
Antal sidor: 430 (Inbunden)
ISBN: 97891 87319 570
Serie: Magikerna #2
Första mening: "Quentin red på en grå häst som hade vita strumpor och hette Dauntless."
 
Handling: Historien tar vid ett par år efter att den förra boken slutar och Quentin Coldwater är numera en av kungarna i landet Filliroy. Livet är enkelt och fyllt av överflöd med Quentin kan aldrig riktigt känna sig nöjd och han strävar alltid efter det han inte har och i det här fallet råkar det vara ett äventyr. Ett äventyr och chansen att få spela hjälte. Som av en händelse dyker just ett sådant äventyr upp och det blir startskottet på en resa från tidens början till världens ände. 
 
 
Omdöme: Den här boken är lång eller i alla fall känns den lång, äventyret är för långt för att kunna underhålla mig i över fyrahundra sidor. Så fort sällskapet får lite medvind så kommer ett bakslag, så fort de verkar vara på rätt väg så skickas de till en annan värld och så vips helt plötsligt så snubblar de över vad de letar efter. Det positiva med det här fenomenet är att det aldrig går att förutse händelserna i förväg och det negativa är att det känns som om författaren drar ut på en historia som hade kunnat sammanfattas på ett betydligt kortare sidantal. Mitt problem är att jag inte är intresserad av vad som sker med karaktärerna. Det var likadant i förra boken och jag ser ingen vidare karaktärutveckling i den här boken heller, jag försöker hålla ordning på namnen och i vilken skepnad de befinner sig i men det är ungefär så nära som jag kommer dem. De har helt enkelt inga personligheter som gör att jag kan skilja dem åt.
 
Karaktärerna i den här boken är ju ett kapitel i sig och faktiskt en frisk fläkt i de annars så stereotypiska hjältarna som ofta förekommer i fantasyböcker eller dystopier. Karaktärerna har gemensamt med varandra att ingen är särskilt lätt att tycka om, ingen är övernaturligt vacker och ingen besitter superkrafter. De är helt vanliga människor, om man bortser från att de kan utföra magi. De är irriterande vanliga människor och de är oftast dessutom irriterande deppiga sådana. Quentin är irriterande i sig då han aldrig kan nöja sig med något som helst i livet. Men jag gillar det. Jag gillar att jag inte behöver läsa om superhjältarna som blir förälskade och lever lyckliga i alla sina dagar. För mig är dessa ovanliga karaktärer något bra, om än extremt svåra att komma in på livet.
 
Att karaktärerna gör ett så blekt intryck gör också att jag inte minns knappt något alls av handlingen i den tidigare boken och många av personerna har helt gått mig förbi i minnet. Eftersom jag inte minns deras existerande minns jag heller inte vad som hände med dem, jag ska erkänna att jag inte minns vad som hände i de avgörande scenerna i den förra boken. Det gör att mycket i den här boken ter sig förvirrande för mig, jag har ingen koll på karaktärerna och det enda jag har att förlita mig på är att det ska klara upp sig med tiden. Det gör det inte. Det är många av karaktärerna som endast gör gästspel i den här boken och de försvinner lika snabbt som de dyker upp. Samtidigt pågår en parallell handling kring vad som hände med Julia under de år som förflöt under förra boken vilket gör att det blir ännu fler karaktärer att hålla reda på. Jag brukar vara bra på sådant men här kände jag bara hur onödiga de allra flesta var till att tillföra handlingen något. 
 
Rent språkligt är boken okej och inte på något plan uppseendeväckande men jag tycker att det är lite roligt med alla refereringar till andra fantasyserier som Harry Potter, Narnia och Sagan om ringen. De får sig alla några små kängor och språket blir på så sätt mer levande och talar på något sätt snarare till läsaren än till karaktärerna i boken. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Lev Grossman:
Magikerna (Magikerna #1)
 
#1 - Monika

Nu tror jag att jag bestämt mig, jag hoppar över de här böckerna :)

Svar: Du missar inget mästerverk ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Therése

Intressant att läsa din recension. Då jag i te var så överdrivet förtjust i del 1 tror jag dessvärre du lyckades övertyga mig om att inte plocka upp denna.

Svar: De är ju i samma stuk så om du inte är superintresserad av att veta hur det går för dem så missar du inget :)
Carolina Edvinsson

#3 - Linda

Jag bestämmer mig för att ta bort den boken på att läsa listan. Första boken fångade mig aldrig men man hoppas alltid att nästa bok ska vara bättre. Tack för du hjälpte mig att bestämma:).

Svar: Haha det var så lite så ;) Vill man verkligen veta hur det går för karaktärerna så kan man ju såklart läsa den men annars är det i princip samma stuk/story som den första. Du missar inget genom att låta andra ta platsen före denna i kön.
Carolina Edvinsson