Måndagens Movie: 12 Years a slave
 
 
  Titel: 12 years a slave
  Premiär: 20 december 2013 (Sv)
  Längd: 134 min
  Genre: Biography, Drama & History
  Medverkande: Chiwetel Ejiofor, Michael K. Williams & Michael Fassbender
  Imdb-betyg: 8,6 
 
 
  Baserad på boken 12 years a slave av Solomon Northup
  Länk till recension på bloggen
 
 
 
 
 
 
Handling: Solomon Northup växte upp som en fri man i New York där han också levde ett stadig liv. En dag blir han dock drogad, kidnappad och skickad till södern för att bli slav, han får ett nytt namn, en ny bakgrund och han har inte en chans att ta sig därifrån levande. Solomon Northup är inte bara en välbärgad fri man utan även vältalig, utbildad och mer än väl medveten om sina rättigheter. Sådant hjälper dock föga i slaveriets hierarki där den vita mannen alltid har rätten på sin sida.
 
Omdöme: Den här filmen har fått otaliga nomineringar till diverse priser och i princip bara bra kritik och det med rätta. Skådespelarinsatserna är samtliga lysande och ingenstans finns ett uns av tvivel om att det här inte utspelade sig på 1800-talet i södern, det är helt enkelt väldigt snyggt gjort. Däremot tycker jag att det blir en väldigt kort början, ett väldigt långt mittparti och ett väldigt kort slut. Jag antar att det har att göra med att filmen är baserad på en bok och att det inte fanns någon information om vad som skedde varken före eller efter tiden i slaveri för Solomon Northup, men det gör att känslan blir att något fattas. Den lämnar en hel del frågor rörande hur familjen hade det under Solomons frånvaro och vad som egentligen hände sedan. Filmen är lång men inte tillräckligt lång helt enkelt. En bra dramafilm om slaveriet i södern under 1800-talet baserat på en sann historia.
 
 
#1 - Boklandskapet

Denna har jag varit nyfiken på ett bra tag nu, får se om jag får tiden till att gå och se den snart. =)

Svar: Den är ju himla bra, på sitt sätt. Den är ju inte sådär "mainstreambra" tycker inte jag utan med "prisnomineringarbra" om du förstår hur jag menar ;)
Carolina Edvinsson

#2 - C.R.M. Nilsson

Den här vill jag hemskt gärna se. Vi får se om det blir på bio eller om jag beställer DVD:n när den släpps :)

Svar: Ja, det är ju lite en sådan film som man borde eller nästan måste se känns det som :)
Carolina Edvinsson