Född fenomenal
 
Titel: Född fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch
Antal sidor: 262 (Danskt band)
ISBN: 97891 638 78626
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag hoppas att jag skall kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte har kunnat anförtro mig åt någon och jag hoppas att du skall vara ett stort stöd för mig."
 
Handling: Titeln på boken syftar på huvudpersonen Rut, som helt enkelt är född fenomenal. Det enda hon inte riktigt gillar med sig själv är sitt namn, annars är hon både självsäker, klarsynt och såklart lite smartare än alla andra. Rut har bestämt sig för att skriva dagbok, för att någon i framtiden ska kunna hitta den och se hur världen var när hon levde. Precis som Anne Frank, som Rut tänker på ungefär 50 procent av sin vakna tid. Det är ingen besatthet eller så, bara ett vanligt intresse. Hon ska dock ändå försöka få med hela klassen att åka på klassresa till Amsterdam, till Anne Franks hus, men det är bara för att hon tycker att det vore lärorikt. Inte för att hon är besatt. Absolut inte.
 
 
Omdöme: Äntligen en kvinnlig karaktär som är supercool! Jag dyrkar Rut och tycker faktiskt att hon är helt fenomenal. Lite självupptagen kanske, precis som ungefär alla tonåringar i den åldern. Hon är sig själv från första till sista stund, utseendehetsar inte och känner sig inte osäker i klassrummet. Hon vet vart hon har sig själv och det räcker, hon är helt enkelt självsäker och det har ju aldrig varit någt negativt med det. Det enda jag kanske saknar är lite mer djup i hennes relationer till andra. Det står att hon har en bästa vän men det känns inte alltid riktigt så. Relationen till sin bror däremot tycker jag snarare är tvärtom, där är det djupare känslor bakom skämtsamma ord. Den verkar fin på något sätt, som att syskonen håller ihop när det väl gäller mot andra även om det utåt sett ser ut som om de bråkar.
 
Ytterligare en positiv sak är att boken både är rolig och fyndig, utan att det för den delen känns krystat! Men vad hade man väntat sig egentligen när det handlar om Josephine Bornebusch? Humor kan hon ju och det avspeglas även tydligt i boken. Till och med jag, som är svårflirtad när det kommer till böcker, ville fnissa till några gånger. Jag skulle absolut rekommendera den här boken för någon i högstadiet. Den är lättsam att läsa, har bra flyt och en intressant handling. Jag gillar den och rekommenderar den helt enkelt starkt.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon