Äta djur
 
Titel: Äta djur
Författare: Jonathan Safran Foer
Antal sidor: 269 (pocket)
ISBN: 97891 1304 3975
Serie: -
Publiceringsår: 2012 (Original: 2009)
Originaltitel: Eating animals
 
Handling: När Jonathan Safran Foer skulle bli pappa började han fundera på vad det egentligen är vi stoppar i oss, vart maten vi äter egentligen kommer ifrån. Själv har författaren varit vegetarian lite av och till under en lång tid utan att egentligen fundera på varför, tills hans son kom in i bilden och det blev viktigt att kunna förklara varför man tar ett sådant ställningstagande. Den här boken kan agera ögonöppnare såväl som argumentationsunderlag. Författaren tvingar ingen in i en livsstil utan ber läsaren bara att ta del av fakta och sedan lyssna till sitt eget samvete.
 
 
Omdöme: Det är underligt det där, hur kulturen påverkar oss utan att vi tänker på det. Den genomsyrar hela vår vardag utan att vi ger den någon närmare eftertanke. I Sverige äter man inte hund, så är det. Fast att det är ett djur som är ungefär lika intelligent som en gris. Det är väldigt kulturellt betingat, precis som att man inte äter ko i Indien. Kött äter vi dock gemensamt och det allt mer, samtidigt som utbudet ökar och priset sjunker. Det betyder att vi har en del på vårt etiska samvete att betala, för något kommer de där kronorna som du tjänar på att köpa det billigare köttet att tas ifrån och förmodligen är det en annan varelses livskvalitet. Författaren till boken fick sin första uppenbarelse om köttet härkomst när han som liten insåg att en kyckling på tallriken faktiskt en gång har varit en kyckling. Det tåls att tänka på, för visst blundar man för det även i vuxen ålder.
 
Jag har varit vegetarian tidigare lite från och till utan att direkt fundera på varför, precis som Jonathan Safran Foer. Jag tycker helt enkelt inte att kött är så gott att det är värt det. Däremot blir jag lat ibland och fastnar i tankesättet när man väljer vad man ska laga för middag utifrån vilket kött man har hemma. Dessutom är mat och middagar en social företeelse och man vill ju inte vara den som ställer till besvär. Däremot har Jonathan Safran Foer fått mig att tänka till. Det är inte fel att äta kött. Däremot är det fel att göra det under de omständigheter som råder i köttindustrin. Jag har därför tagit beslutet att skära ner kraftigt på min köttkonsumtion. Jag förbjuder inte kött, fördömer inte andra som äter kött men väljer att ta ett aktivt ställningstagande så ofta som det går. Finns det vegetariska alternativ så väljer jag det, hemma lagar jag vegetariska maträtter och ska jag äta kött försöker jag se till så att jag vet vart det kommer ifrån. Jag håller mitt samvete så rent jag kan. 
 
Det är heller inte bara köttaspekten som tas upp i boken utan det är även fiskarnas situation. Många har nog svårt att känna den känslomässiga närheten till en fisk, det har jag också och det är egentligen inte det som gör att jag även har försökt utesluta fisk så mycket som möjligt utan det handlar istället om miljön. Det är skrämmande siffror som presenteras i boken. De olika fiskesättens inverkan på miljön, hur många arter som blir lidande bara för att vi vill åt lax och tonfisk och hur många delfiner och valar som fastnar i nät och dör varje dag. Vi vet inte ens hur mycket vi förstör under ytan, där nere är det en helt annan värld. En värld som inte är vår att förstöra. 
 
Jag ska försöka att inte skriva någon uppsats, även om många av er säkert tycker att det är lite sent att komma med nu, och jag är inte här för att hjärntvätta er heller. Jag vill "kort" och gott säga att jag verkligen rekommenderar boken för den som är det allra minsta intresserad av vad du egentligen har på tallriken. Boken är väldigt amerikaniserad men mycket går att applicera även på svenska förhållanden. Så även om den bitvis är tung så är den definitivt värd det. På www.ettlivsomgris.se kan man se hur grisarna har det i Sverige. Personligen klarar jag inte ens av att se det, vilket betyder att jag inte kan stå för vad jag äter när jag äter kött.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Jonathan Safran Foer:
#1 - Hanna

Jag har varit intresserad av den här boken länge. Känns som att den verkligen kan få tankekugghjulen att börja snurra.

Svar: Ja, den har varit på min lista också väldigt länge men är glad att jag äntligen tog tag i den!
Carolina Edvinsson