Drottningens juvelsmycke
 
Titel: Drottningens juvelsmycke
Författare: C.J.L Almqvist
Antal sidor: 293 (Inbunden)
ISBN: 97891 7844 3210
Publiceringsår: 2002 (Original: 1834)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag har inga ord för min häpnad!"
 
Handling: Den androgyna centralfiguren Tintomara är elev vid operan när hen bestämmer sig för att låna ett smycke från den kungliga skattkammaren för att göra sin mor glad. I samma veva utsätts kung Gustav III för ett mordförsök och Tintomara dras in i händelsernas nav med svek, död, erotik och maktkamp. 
 
 
Omdöme: Den här boken ingick som kurslitteratur i kursen Svensk kriminallitteratur, som en av de första svenska deckarna? Jag är inte beredd att hålla med om att den kan klassificeras som deckare, mordet står aldrig riktigt i centrum trots att det är ständigt närvarande. Det är istället Tintomara som blir centrum för samtliga karaktärer, som själv vill stå utanför kärleken men som tycks dra åt sig både männen och kvinnornas blickar. Det är även Tintomara som är den verkligt intressanta figuren och gåtfullheten kring hens natur. Det blir extra intressant med tanke på att boken skrevs redan 1834 och att författaren på så sätt likställer kvinnan med mannen. Jag har inte läst något av författarens andra verk så jag kan inte yttra mig om det är ovanligt av författaren eller ett led i en feministisk tanke. 
 
Det är mycket möjligt att boken gör sig bättre som pjäs, för det är ett mellanting. Verket innehåller alltifrån brev, sånger och akter till prosa och dikter. Vissa stycken blir på så sätt lättare att ta till sig och vissa stycken för handlingen framåt medan andra känns lite överflödiga. Jag kan inte direkt påstå att det var någon rolig läsning, det kan jag faktiskt inte. Handlingen kändes inte så spännande, språket var gammalmodigt och franska uttryck gjorde att man var tvungen att slå upp dem i registret, vilket jag till sist inte orkade bry mig om. Handlingen förstår man ju ändå. Som sagt var den alldeles för seg för mig att läsa igenom, det blev helt enkelt mycket skumläsning och betyget är satt därefter. 
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon