Hon & Han
 
Titel: Hon & Han
Författare: Katarina von Bredow
Antal sidor: 301 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 0682
Publiceringsår: 2014
Serie: Du & Jag #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Alicia önskar att hon kunde röra sig som Ida."
 
Handling: Alicias största utmaning här i livet är att balansera på den sköra sociala tråden i mellanstadiet. Men hon vill även ta sig uppåt i hierarkin, bli lika bra som Ida som är något av klassens drottning. När Lucas addar henne på Facebook ser hon sin chans. Att bli tillsammans med någon som är äldre skulle ge henne mängder med statuspoäng och säkra en plats i innegänget. Alicia ljuger och säger att Lucas är hennes pojkvän, trots att de aldrig har träffat varanda i verkligheten. Men nog måste han vara lika fin i verkligheten som på sin profilbild? Eller?
 
 
Omdöme: Jag gillade verkligen den här boken och jag tycker att det kändes väldigt trovärdig, särskilt dialogerna. Det kändes varken krystat, falskt eller överdrivet utan jag köpte konceptet rakt av. Det är annars ganska lätt hänt att det blir fånigt när en författare försöker för mycket, försöker slänga sig med uttryck som denne tror att barn i den åldern använder. Då är det bättre att försöka hålla sig på den säkra sidan och det tycker jag absolut att Katarina von Bredow gör i den här boken. Det känns till och med mitt i prick med tankegångarna, hur viktigt det är att passa in och att ha ett socialt nätverk som passar in på den image som man vill förmedla. Hur en vän kan sänka en och en annan lyfta en och att vissa kan komma undan med vad som helst medan andra ständigt måste vara på sin vakt. Jag tycker verkligen att författaren fångar detta klockrent. Samtidigt som huvudpersonerna brottas med humörsvängningar, vredesutbrott och kampen mellan att vilja vara vuxen samtidigt som man är ett barn. 
 
Visst fanns det vissa aspekter som kan ifrågasättas, som hur det kommer sig att elever från högstadiet och mellanstadiet tycks umgås med varandra på ett naturligt sätt. Det brukar annars vara ett ganska stort steg att ta, det från mellanstadiet till högstadiet. Sedan blir karaktärerna lite väl svarta eller vita men jag antar att det är lite standard för den här målgruppen, skurken blir på något sätt alltigenom ond. För Lucas är såklart en falsk person som försöker lura till sig tjejer. Detta tänker dessutom Alicia, att det kan vara någon som luras men ändå blir hon just det, lurad. Jag tycker att det visar för läsaren på naturligt sätt att vem som helst kan bli lurad om man inte är väldigt försiktig. Alicia verkar vara en vettig tjej med huvudet på skaft, hon vet att det finns skumma typer där ute men till sist vill hon så gärna tro att Lucas finns på riktigt att hon intalar sig att det är så. Det händer som tur är inte mer än så, Alicia lyckas komma undan så det behöver man inte oroa sig för om man vill tipsa om den här boken. Den blir aldrig läskig. Däremot är det en riktigt bra skildring av livet på mellanstadiet.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Katarina von Bredow: