Att föda ett barn
 
 
Titel: Att föda ett barn
Författare: Kristina Sandberg
Antal sidor: - (Ljudbok)
ISBN: 97891 13069 050
Publiceringsår: 2015 (Original: 2010)
Serie: Maj #1
Originaltitel: -
Uppläsare: Andrea Irving
Första mening: "Och Maj torkar av det sista bordet, sköljer trasan och ser hur Ingrid skakar förklädet innan hon tar sin kaffekopp och säger Maj, det är klart att du ska hänga med."
 
Handling: Året är 1938 och Maj är nygift och gravid, hur kunde det hända? Det var inte såhär hennes planer inför framtiden såg ut. Det var inte meningen men nu är det som det är och då är det bara att göra det som förväntas av henne, hela tiden livet ut. Maj gifter sig med den betydligt äldre Tomas och föder hans barn, deras barn. Det blir en klassresa för Maj men priset som hon får betala är dyrt, ett liv i ensamhet med Tomas familj som enda stöttepelare och det märks tydligt att de inte vill ha henne där som någon lycksökerska. Särskilt inte Tomas mor som bor en våning nedanför.
 
 
Omdöme: Jag lyssnade på den här som ljudbok och vet således inte hur den hade uppfattats rent språkligt om jag hade läst den, förmdoligen hade jag reagerat ganska starkt men jag vet inte om jag hade reagerat positivt eller negativt. För det är ett annorlunda berättarfokus, ibland ett allvetande och ibland bara Maj. Ibland utifrån Majs agerande och handlingar och ibland från hennes innersta tankar. När jag lyssnar fungerar det bra, det är lätt att skilja dem åt och jag tycker att det bidrar till att ge boken en unik karaktär, en känsla av att den sticker ut och skapar något nytt rent språkligt. Viss förvirrelse uppstod dock när berättarrösten klev ifrån berättelsen, talade om svunna tider och kvinnornas förändrade position i samhället och hur synen på barnfostran har ändrats. Jag förstår poängen men jag tycker att berättelsen då kom av sig.
 
Sedan hade jag lite svårt med allt tjat om mat och småkakor och städning och inköp. Det är nämligen mycket prat om mat, väldigt mycket. Maj rabblar upp allt som fanns på julbordet, finmiddagen, midsommardagen och alla kondisbesök och så vidare. På det sättet känns den väldigt upprepande och lite väl vardaglig. Det är mycket funderingar kring blöjbyten, kroppsvätskor, renhet och lukt. Det bidrar väl i och för sig lite till hur Maj som karaktär uppfattas, som en person som styrs av husmoderns krav med järnhand, men det hade inte behövt vara fullt så mycket känner jag personligen. 
 
Maj som person är i sig inte lätt att tycka om, främst för att vi får ta del av hennes tankar och känslor och hon är en väldigt negativ person. Det är mycket gnäll och åsikter om andra, samtidigt som hon ständigt är på sin vakt kring huruvida andra uppfattar henne. Det känns logiskt med tanke på den klassresa hon gör, att hon inte på ett naturligt sätt passar in, men det gör det inte lättare att tycka om henne. Ännu svårare har jag att väcka någon sympati för henne efter att hon dels vägrar att acceptera sitt barn och sedan ser henne som en börda snarare än en källa till kärlek. 
 
Jag tror däremot att boken skildrar tidsandan på ett rättvist sätt med dess normer och krav. Det kan vara de små detaljerna som gör det, som vilken mat som serveras och hur de talar med varandra, snarare än själva händelseutvecklingen med ett närstående krig. Det är en ganska tung bok och hade jag inte lyssnat så hade den nog krävt tid av mig som läsare. Jag kommer att läsa eller lyssna till fortsättningen men först behöver jag nog vila lite från Maj.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
 
#1 - Boklysten

Den här serien är jag lite smått sugen på!

#2 - Bokmumriken

Jag tycker faktiskt att del två var lite bättre. Maj var liksom lite mer säker :-)