I lejonets gap
 
Titel: I lejonets gap
Författare: Anne Holt & Berit Reiss-Andersen
Antal sidor: 391 (pocket)
ISBN: 917263 0124
Publiceringsår: 1999 (Original: 1997)
Serie: Hanne Wilhelmsen #4
Originaltitel: Løvens gap
Första mening: "Kvinnan som satt utanför statsministerns kontor utan att göra någonting annat än att växelvis stirra på dubbeldörren och sin egen telefon medan hon kände en stigande oro, var klädd i blå dräkt."
 
Handling: Året är 1997 och ett halvår efter regeringsskiftet i Norge hittas statsminister Birgitte Volter död på sitt kontor, skjuten i huvudet. Den överhängande frågan för brottets lösning är vem det är som har blivit skjuten, Birgitte Volter som statsminister eller Birgitte Volter som privatperson? 
 
 
Omdöme: När jag skriver den här recensionen så var det ett tag sedan jag läste ut boken, anledningen till att det här inte har blivit skrivet tidigare är nog att jag inte har så mycket att säga om boken. Det känns väldigt vanlig, som en vanlig polisroman, som en vanlig Anne Holt. Den är välskriven men blir stundtals lite utdragen och långsam, dels för att det inte händer så fasligt mycket och dels för att jag inte känner karaktärerna tillräckligt väl. Jag tog upp den på måfå i sommarstugan när jag inte hade något annat att läsa och tänkte att dessa deckarserier brukar kunnas läsas fristående och visst kan man det, men jag tror att man får större behållning av att läsa dem i den ordning som de ges ut för att få bättre grepp om sidohistorierna och karaktärernas privatliv utanför polishuset. 
 
Jag tycker att boken var bra men långt ifrån en spännande bladvändare. Jag har lite svårt för karaktärerna och känner inte att jag blir intresserad av att läsa någon fortsättning, kanske är det personer som måste växa fram? Och Hanne Wilhelmsen, som jag trodde var den karaktär som böckerna byggde på, är väldigt tillbakadragen i den här boken. Kanske har något hänt i den tidigare delen i serien som kan ge en bättre förklaring? 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Anne Holt:
1222 över havet (Hanne Wilhelmsen #8)