Ekon
 
Titel: Ekon
Författare: Camilla Jönsson
Antal sidor: 222 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3216 3999
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "3 bra saker med att jullovet är slut: 1. Skolbiblioteket öppnar igen (OBS! Kolla efter den nya av Cornelia Funke)."
 
Handling: Sista året innan gymnasiet och det känns som om det aldrig händer något nytt på den lilla högstadieskolan där Alva går. Plötsligt börjar det en ny tjej i klassen, Liv, sista terminen och för Alva känns det direkt som början på något stort. Sakta närmar de sig varandra och det visar sig ganska snart att de kommer att betyda mer för varandra än som bara vänner. Men Liv gömmer också en hemlighet, ett mörker som Alva har svårt att förstå. 
 
 
Omdöme: Jag tycker att den här boken blir lite för intetsägande, som om den hela tiden bara rör sig på ytan utan att våga dyka ner på djupet i det som blir intressant. Om Liv får vi knappt veta något alls, mer än att hon mår riktigt dåligt och har flyttat runt en hel del. Alva är i sig ganska tråkig som person. Hon vill helst sitta inne och läsa böcker och hon tycks inte bry sig nämnvärt om de kompisar som hon har umgåtts med dagligen de senaste åren. Jag vet heller inte om jag tycker att det är bra eller dåligt att Alva aldrig reflekterar över att hon blir kär i en tjej, det är ingen stor grej för henne och bör väl heller inte så vara men det känns ändå som om det någonstans borde finnas en tanke. Det verkar som om det aldrig har slagit henne förut, att hon blir kär i tjejer, och när hon väl inser det så accepterar hon det med lätthet. Vi får inte veta något alls om huruvida hennes kompisar eller familj skulle reagera, skulle de ta det bra? Jag förmodar det eftersom Alva själv tar det hela med ro och då är det väl något positivt, att det inte görs någon onödig grej av det. Det är bara så det är. Men jag tror att det fortfarande är en stor grej med sexualitet i tonåren, oavsett vilket kön man attraheras av, och jag känner därför att jag saknar den reflektionen i boken från huvudpersonens sida.
 
Men det är verkligen kul med en bok som inte följer heteronormen och jag tror verkligen att den kan gå hem hos målgruppen. Den handlar inte bara om kärlek utan även om hur svårt det är att veta vad man vill bli när man är vuxen när man bara är femton. Den handlar om de höga kraven som ställs, både de sociala och de mer teoretiska. Den handlar om att försöka ta reda på vem man är utan de människorna som man är van vid att ha runtomkring sig och om att sedan våga stå upp för sig själv. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon