Tvillingarna Tapper - Nu är det krig!
 
Titel: Tvillingarna Tapper - Nu är det krig!
Författare: Geoff Rodkey
Antal sidor: 217 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3216 5467
Publiceringsår: 2015
Serie: Tvillingarna Tapper #1
Originaltitel: The Tapper twins go to war (with each other)
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Krig är förfärliga."
 
Handling: Tvillingarna Claudia och Reese kommer inte riktigt överens, minst sagt. Faktum är att de bråkar mest hela tiden, precis som syskon ofta gör. Nu är det dock värre än vanligt för det här är inget bråk utan ett krig som pågår. Det som började som en ganska oskyldig hämnd växer så småningom till något som urartar då den ena inte vill vara sämre än den andra. Vart kommer detta egentligen att sluta? 
 
 
Omdöme: Jag plockade upp den här mest för att jag inte hade läst något liknande tidigare och för att jag ville se vad det egentligen var som hade gjort den här genren så populär. Den är skriven i dagboksform, eller egentligen i en dokumentärform enligt huvudpersonen själv, och texten luftas upp i form av bilder, sms, chatt och mailkonversationer. Det gör att boken känns väldigt lättläst och tempot blir lite högre. Det bör tilläggas att jag gick in med väldigt låga förväntningar men det visade sig att jag faktiskt tyckte att boken var riktigt rolig. Humor är annars en känsla som jag tycker brukar vara svår att förmedla via text. Främst tyckte jag att föräldrarnas smskonversationer till varandra bidrog till upplevelsen, men jag antar att den tänkta målgruppen eventuellt finner något annat som de tycker är mycket roligare. Som pruttar, fisklukt, datorspel och andra bus som karaktärerna utsätter varandra för.
 
Det känns inte heller som en bok som bara är avsedd att vara rolig utan jag fattar faktiskt tycke även för karaktärerna. För även om de utsätter varandra för en hel del hyss, vissa mer elaka än andra, så märks det att de bryr sig om varandra. En bok som jag skulle placera i samma fack men som inte alls gav mig en positiv känsla är Jakten på den perfekta luggen där huvudpersonen också skulle vara rolig genom att hitta på busstreck men där allt bara föll pladask eftersom det blev helt igenom elakt. I den här boken växer karaktärerna till och med något ju längre boken går, de inser att de går över gränsen och att deras relation betyder mer än det prestigekrig som bråket har kommit att bli. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon