Blunda hårt
 
 
Titel: Blunda hårt
Författare: John Verdon
Antal sidor: 526 (pocket)
ISBN: 97891 7503 2443
Publiceringsår: 2013 (Original: 2011)
Serie: Dave Gurney #2
Originaltitel: "Han stod framför spegeln och log med djup tillfredsställelse mot sin egen leende spegelbild."
 
Handling: Dave har pensionerat sig från poliskåren och ska numera ägna dagarna på landsbygden tillsammans med sin fru. Men när han hör talas om ett makabert fall där en brud har blivit halshuggen på sin bröllopsdag och poliserna famlar i blindo kan han inte låta bli att undersöka saken närmare på egen hand. Det visar sig att det inte bara är ett mord det rör sig om utan flera sadistiska brott och att mördaren har en karaktär som gör att till och med Dave Gurney börjar frukta för vad spåren kommer att leda till.
 
 
Omdöme: Jag är svag för böcker om seriemördare och därför sugs jag in ganska snabbt i den här boken. Det är dock inget som gör att den direkt sticker ut utan den känns väldigt mycket som en amerikansk deckare och ibland är det faktiskt precis vad man vill ha. Huvudkaraktären är benhård och supersmart och kan köra över hela poliskåren bara genom sin intelligens. På så sätt blir han inte särskilt mänsklig eller enkel att relatera till men å andra sidan hade ju inget hänt alls om han inte hade varit just sådan. Han är i och för sig inte alkoholist eller beroende av andra droger, vilket ändå måste ses som lite ovanligt, men däremot har han ett mörka minnen i det förflutna som han gärna vill hålla begravna. 
 
Själva brottet och mördaren känns som hämtat från ett avsnitt ur Criminal Minds, det är helt enkelt väldigt avancerat och rått. Språkligt är den lite torftig och tråkig med många långa meningar och utläggningar och det hände flera gånger att jag läste utan att riktigt läsa på riktigt. Händelseutvecklingen lämnar heller inga överraskningar utan som läsare hade jag onda aningar långt innan polisen hade det vilket gör att en stor del av spänningen försvinner. En del karaktärer blir hängande i luften, ena dagen är de en väsentlig del i mordutredningen och nästa dag är de bortskrivna. Dave Gurneys fru känns också lite som en bifigur, som mest finns till för att säga oss något om Dave Gurney som person men istället får jag motstridiga känslor och jag blir än mer förvirrad kring vem han är som person. Han säger att han älskar sin fru, att hon är det bästa som har hänt honom, men det blir inte mer än tomma ord och många gånger undrar jag hur de båda står ut med varandra. Men trots all denna kritik så är det en spännande och avancerad mordgåta i sann amerikansk anda. Lite väl lång för att kunna hålla mig på halster hela vägen men jag kommer absolut att läsa mer om Dave Gurney. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av John Verdon:
 
 
#1 - Monika

Köpte denna på bokrean. Trots att jag faktiskt inte läst första delen än. Något jag fortfarande inte har gjort... :)