Gengången
 
 
Titel: Gengången
Författare: Ingelin Angerborn
Antal sidor: 193 (Kartonnage)
ISBN: 978912969 4956
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "- Där är en till, sa Ellinor."
 
Handling: Ellinor hittar ett smyckesskrin på en loppis, en sådan med en ballerinasom snurrar till musik inuti. Det verkar dock vara något fel på just det här skrinet för trots att musiken spelar så dansar inte ballerinan. Det är ytterligare en sak som bekymrar Ellinor, när hon tittar in i smyckesskrinets speglar så känns det nästan som om hon befinner sig i en danssal. Som om hon förflyttar sig från en plats till en annan. Men det kan väl inte vara möjligt, eller?
 
Omdöme: Det här tycker jag är en ganska lagom läskig historia. Jag hade förväntat mig en riktig rysare efter att ha lyssnat till elevernas rekommendationer och kommentarer, men då tänkte jag ju inte på att vi nog har lite olika referenspunkter när det kommer till vad som är superläskigt. Jag tycker nog att den är ganska snäll i alla fall. Det finns ingen ondska i boken utan det mesta handlar om vad som är övernaturligt, om det finns spöken och vad som är sant eller inte. Det är väl nog så läskigt för målgruppen. 
 
Jag tycker dock att historien blir lite långsökt, att den känns lite för stor för boken. Det hade helt enkelt funnits mer att gräva i än vad sidantalet tillåter. Boken kretsar inte bara kring spöken och magiska smyckesskrin, det hade ju blivit lite tråkigt och säkert en dos för mycket, utan det finns även vardagliga inslag där vänskap och kärlek samsas med en fin relation till en mormor. Hur vanligt är det förresten att karaktärer i barnböcker refererar till andra böcker? Jag minns inte vilken som förekommer i just den här boken men det är i alla fall en annan läskig bok. Även Mårten Melin bjuder på lite gratis marknadsföring av en annan ungdomsbok i sin bok Lite mer än en kram. Det var en liten parantes bara och något som jag reagerade på. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
#1 - [Anna]

Du har blivit taggad i min blogg :)

Svar: Ska genast kolla in! :)
Carolina Edvinsson