Jag heter inte Miriam
 
 
 
Titel: Jag heter inte Miriam
Författare: Majgull Axelsson
Antal sidor: 16 h 36 min (Ljudbok)
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Fortfarande är det natt, ändå skiner solen."
 
Handling: På Miriams åttiofemårsdag slinker orden ur henne "Jag heter inte Miriam" och en lögn som sedan länge har varit begravd börjar luckras upp. För Miriam heter egentligen något annat och hon är inte den hon utger sig för att vara. Hon är en romsk kvinna som i koncentrationslägret Ravensbrück antog en judinnas identitet för att överleva, för under den tiden och lång tid därefter var romerna de som stod allra lägst ner i hierarkin. När hon sedan anlände till Sverige gjorde hon allt för att dölja sitt förflutna, sin hemlighet, men under alla dessa år låg den hela tiden och tryckte som ett mörkt svek mot sina egna.
 
Omdöme: Jag lyssnade på den här som ljudbok och jag tror att det förstörde lite av upplevelsen för mig, det blir så utdraget i och med att jag bara lyssnar när jag åker till och från jobbet. Då tar det lite tid att lyssna sig igenom över sexton timmar. Men å andra sidan läser Katarina Ewerlöf med inlevelse som jag inte alls får till om jag läser tyst för mig själv. Så det har väl både sina bra och sina dåliga sidor antar jag.
 
Det är en väldigt stark berättelse och den känns både äkta och viktig. Den gör ont att lyssna till, precis som den bör, samtidigt som det hela tiden finns en strimma hopp. Jag gillar att den är berättad ur ett romskt perspektiv för det gör att den känns än mer aktuell och än mer skrämmande, eftersom det känns som om historien mycket väl kan upprepa sig trots allt. Än idag får romer utstå fördomar och förtryck, det är som om vi inte har lärt oss något alls. Berättelsen pendlar ganska frekvent mellan nutid, tiden för koncentrationslägren och tiden när Miriam precis har anlänt till Sverige. Det är intressant att följa hela tidsperioden, särskilt för mig som inte är särskilt insatt i hur det var att leva i Jönköping under den tiden. För det är inte bara kriget som påverkar Miriam utan även Jönköpingskravallerna, rädslan för att bli avslöjad och viljan att vara till lags. Det är en väldigt komplex berättelse med många spår och trådar och summan av helheten gör att den verkligen gör ett intryck. Jag får inte bara en berättelse som berör utan jag lär mig även en hel del av den.
 
Jag vet inte vad mer jag ska skriva om den eller om det ens finns något mer som jag kan skriva om den. Boken lämnar nog ingen oberörd för även om alla vet att det var helvetet på jorden så inser man att det fanns olika grader av helvete även där, att det var bättre att vara judinna än att vara rom eftersom romerna föraktades av alla. Även de andra fångarna, för alla vet ju hur romer är. Och att det dröjde väldigt länge innan romer fick bosätta sig i Sverige och att det än idag finns något föraktfullt och smutsigt i samtalen om romerna och deras situation. Det ligger ett korn av sanning i att historien upprepar sig hur fel det än låter.
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Maddes bokblogg

Denna måste jag läsa känner jag. Har hört så mycket bra om boken. Trevlig helg!

#2 - Zelly

Denna måste jag verkligen läsa, har varit sugen på den en längre tid.