Status 12
 
Titel: Status 12
Författare: Martin Melin
Antal sidor: 281 (pocket)
ISBN: 97891 7429 3937
Publiceringsår: 2014 (Original: 2013)
Serie: Thomas Hallgren #1
Originaltitel: -
Första mening: "Kornet och siktet ihop."
 
Handling: Thomas Hallgren är nyutexaminerad polis och under sin första vecka på Norrmalms polisstation märker han att verkligheten inte alls ser ut så som det beskrivs i klassrummet. Thomas grupp skickas till en uppgörelse mellan fotbollshuliganer och det hela spårar ur nästan redan vid ankomsten. Flera poliser blir nedslagna och Thomas närmaste chef Hallgren misshandlar en av de misstänkta huliganerna, det han inte vet är att allt finns på film. Thomas och hans grupp hamnar under luppen på internutredarna och Thomas får än en gång erfara att det inte alltid är svart eller vitt inom polisyrket.
 
 
Omdöme: Jag trodde att det här skulle vara en deckare men det visar sig vara den polisroman som det faktiskt står på omslaget att det ska vara, med andra ord så berör den mer polisvardagen än unika svåra mordfall. Jag tycker att den blir lite torr, att det är mycket funderingar kring yrket men väldigt lite ageranden. Sedan har jag överlag väldigt svårt för "polisjargongen" som jag inte vet om det är en myt eller verklighet, men med tanke på författarens yrkeserfarenheter så får man väl anta att det är så tragiskt som det beskrivs? Det hela är så grabbigt och macho och jag undrar var de kvinnliga poliserna är? Är de verkligen så få att de inte ryms inom ramen för boken? 
 
Ämnet med poliser som missbrukar sin makt känns väligt aktuellt och jag förstår till viss del att det är en fin balansgång att gå på. Men jag förstår samtidigt även den andra sidan, att många inte har förtroende för polisen, jag klandrar dem inte. Karaktäterna i boken känns lite stereotypa, ensamvargar som mest bryr sig om sitt jobb och som skyddar sig själva från mörkret genom att anlägga en tuff och nedvärderande attityd. Jag hade hoppats på en något annorlunda vinkling på yrket.
 
Överlag är den annars helt okej skriven, den flyter på bra utan att ta ut svängarna alltför mycket. Trots att jag tycker att själva historien är lite torr då den mest rör vardagsbekymmer så är jag glad att den inte fastnar i relationsträsket utan håller sig till en relativt smal handling. Det blir inte så många trådar på slutet som måste knytas ihop. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon