Virtuell våldäkt: om unga och sexbilder på nätet
 
 
 
Titel: Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet
Författare: Caroline Engvall
Antal sidor: 194 (Inbunden)
ISBN: 97891 87049 798
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det var ju inte så farligt."
 
Handling: Bilder, filmer och meddelanden via Internet har blivit en allt större del av ungdomars vardag och så äåven sexuella sådana. Caroline Engvall har intervjuat ungdomar om hur det känns att få bilder ofrivilligt spridda på Internet och varför de egentligen lägger ut dem eller skickar bilder till främmande personer. För många har det visat sig vara ett sätt att kanalisera psykisk ohälsa och självskadebeteende. 
 
 
Omdöme: Det är en väldigt lättillgänglig bok i den meningen att den är lätt att läsa och lätt att ta till sig. Det är luftigt och enkelt språk vilket gör att den lämpar sig väl till hela målgruppen från ung till vuxen, från barn till förälder. Jag tror att boken kan vara en bra ingång till att försöka förstå ungdomars vardag och ett sätt att inte blunda för det som faktiskt sker på Internet. Att försöka förstå tror jag faktiskt är första steget, för om inte vi förstår så förstår inte samhället och samhället bör ha resurser och kunskap att backa upp dessa individer. Rättsväsendet står handfallet inför kränkningarna som kan uppkomma via Internet och författaren redogör både för bland annat Instagrammålet, Husbypedofilen och Kumlaärendet - där det gick så långt att en flicka tog livet av sig efter att hon hade blivit hotad att få sina bilder spridda på Internet. Det är inte bara ungdomarna själva som står med skammen, utan det gör även vuxenvärlden som inte ser och reagerar på vad som sker. 
 
Jag gillar att det inte finns några pekpinnar i boken, att det inte finns ett rätt och ett fel sätt att hjälpa och att det inte sker några generaliseringar kring vilka ungdomar det är som sprider bilder på nätet eller vilka anledningar de har för att göra det. Det finns lika många orsaker som det finns individer. Det som dock alltid går att göra är att lyfta frågan för diskussion, men aldrig genom att skambelägga. Caroline Engvall är väldigt bra på att skriva kring de olika individerna och låta deras berättelser komma fram utifrån deras eget perspektiv utan att lägga någon skuld eller skam över orden. Det blir en redogörelse utifrån ungdomarnas verklighet och det är ju precis den det är vi vill förstå.
 
Att boken är väldigt luftig, rakt på sak och ganska tunn gör dock att jag har svårt att verkligen ta till mig allt på ett djupare plan. Ibland blir den lite för redogörande och kortfattad, ofta hade jag velat veta mer om orsak och bakgrund. Men samtidigt är det en av bokens styrkor eftersom det gör att den passar en stor målgrupp. Den är dessutom indelad i helt fristående delar, alltifrån ungdomars berättelser till domstolsutdrag och mailkonversationer vilket gör att det går ypperligt att läsa lite i taget för att sedan stanna upp och reflektera. På så sätt blir läsningen inte för tung trots att ämnet är väldigt mörkt, ett ämne som jag är glad att någon har valt att ta tag i och skriva om.
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Caroline Engvall:
 
#1 - Boklysten

Den här boken skulle nog kunna vara något för mig!