Flickoffret
 
 
Titel: Flickoffret
Författare: James Oswald
Antal sidor: 398 (pocket)
ISBN: 97891 7579 0985
Publiceringsår: 2015 (Original: 2012)
Serie: Kommissarie McLean #1
Originaltitel: Natural causes
Första mening: "Han borde inte ha stannat."
 
Handling: En ung flickas lik hittas i ett igenbommat källarrum med underliga cireklmönster på golvet. Runt flickans kropp finns även sex organ utplacerade i en cirkel och allt tyder på att flickan har varit en del i en makaber ritual. Fallet lämnas till kriminalkommissarie Tony McLean i Edinburgh. Trots att fallet klassificeras som ett cold-case uppfyller det en stor del av Tonys tankar. Samtidigt drabbas Edinburgh av ett antal till synes slumpartade mord, eller finns det någon koppling mellan offren någonstans? Var passar flickan i källaren in i bilden?
 
Omdöme: Det här är ingen vanlig deckare och jag blev minst sagt förvånad när jag en bit in i boken upptäckte det, för övernaturliga krafter är helt enkelt inte min grej och därför har jag svårt att köpa hela boken. Det finns poliser och det finns mord och det finns en helt vanlig utredning men så finns det något som lurar i bakgrunden som inte går att ta på. Jag gillar inte det. 
 
Själva deckarhistorien är det absolut inget fel på och jag gillar som bekant makabra mord, seriemördare och psykopater och den här innehåller ju en liten dos av dem alla tre. Men lite går den över styr tycker jag. Offren faller av pinn titt som tätt och det blir till sist lite svårt att hålla reda på alla fall som ska lösas, alla poliser som ska blandas in i utredningarna och vilka offer som är prioritrade. Det blir helt enkelt lite för mycket av allt. 
 
Det positiva med boken är dess miljö, Skottland kan väl aldrig vara fel? Det är också lite befriande att det inte finns någon alkoholiserad enstöring i en framträdande roll. Tony McLeans liv utanför arbetet tycker jag vävs in på ett snyggt sätt och jag som tycker att det alltid brukar vara för mycket privatliv och för lite yrkesliv tycker här att det är en lagom blandning. Tony verkar vara en ganska hyvens typ helt enkelt. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Boklysten

James Oswalds böcker är jag lite nyfiken på!

#2 - Nilmas Bokhylla

Nja, låter väl inte som något jag borde ge mig på!