Sthlmqueens - Disa
 
Titel: Disa
Författare: Denise Rudberg
Antal sidor: 242 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3714 3224
Publiceringsår: 2016
Serie: Sthlmqueens #1
Originaltitel: -
Första mening: "- Så vad menar du?"
 
Handling: Disa ska snart börja sitt nya jobb på en reklambyrå, ett jobb hon har fått tack vare att hon sagt sig kunna både photoshop och excel trots att så inte alls är fallet. Men innan hon börjar på det nya jobbet så ska hon ha en födelsedagsfest för sig själv och såklart hjälper de bästa vännerna Simone och Mercedes till. På festen träffar Disa en kille som heter Theo och med honom känner hon något som hon aldrig har känt med någon annan förut. Men med Disa är aldrig något enkelt, problemen hopar sig och till sist rämnar fasaden. 
 
 
Omdöme: Jag hade trott att jag skulle känna igen mig mer i den här boken, varför vet jag inte nu i efterhand. Färmodligen för att huvudpersonen är strax över tjugo och det inte var länge sedan jag själv stod på tröskeln till vuxenlivet. Det är ju ett par år sedan nu men det känns som igår. Disa och jag har dock ingenting gemensamt visar det sig, det brukar vara så när böcker utspelar sig i Stockholms innerstad. Det är som om dessa människor lever ett helt eget liv. Disa går på fester på Stureplan, beställer in drinkar hon egentligen inte har råd med och är alltid festens mittcentrum. På fem minuter har hon tiotals olästa sms och missade samtal, för hon är verkligen någon som alla vill umgås med. Hon pluggar inte och har inget stabilt jobb men lyckas ändå hanka sig fram och lägenheten som hon bor i har hon som tur är ärvt av en släkting. Men Disa är inte bara snygg, festens mittpunkt och socialt begåvad utan hon är dessutom också smart. Det är klart att Theo faller handlöst.
 
Det känns lite som om min bitterhet sipprar igenom men egentligen var jag inte så negativt inställd under läsningen. Jag tycker bara att boken inte kommer med något nytt. Det är dock uppfriskande att slippa läsa om kvinnor som drömmer om att hitta den perfekta mannen att gifta sig och bilda familj tillsammans med, som om det är deras enda mål i livet. Allt det tjatet har i den här boken istället bytts ut mot alkohol. Det gillar jag lite mer än prat om giftermål och barn. 
 
Men boken är trots allt lite underhållande och det är skönt att ibland läsa något som inte är alltför krävande. Jag vet dock inte vem bokens målgrupp är? Är det jag? Är det människor som bor i Stockholm? Är det någon yngre? Jag kan helt enkelt inte ringa in det. Det är så mycket namedropping att det ändå kräver någon som har en relativt nära relation till Stockholms innerstad. Det är Brillo, Teatergrillen, Berns, Sturebadet och ett frågande ögonbryn när någon föreslår att gå till Söder. Jag vet inte, alltihop ger bara en lite bitter eftersmak. Det finns en värld utanför innerstan även om Disa, Simone och Mercedes inte verkar ha ett behov av att upptäckaden eftersom de i Stockholm är #sthlmqueens. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon