Citronlemonaden
 
Titel: Citronlemonaden
Författare: Hilde Henriksen
Illustratör: Helena Ohlsson
Antal sidor: 36 (Kartonnage)
ISBN: 97891 7567 4469
Publiceringsår: 2016 (Original: 2010)
Serie: -
Originaltitel: Sitronlimonaden
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Nasir har en mamma."
 
Handling:  Nasirs mamma gör den bästa och allra godaste citronlemonaden, när Nasir dricker den är det nästan som att han får superkrafter. Men en dag säger Nasirs lärare att han inte får dricka saft i skolan, då blir Nasir arg. Han blir arg på sin lärare men framförallt blir han arg på sin mamma. Nasir vill ha en svensk mamma, en mamma som vet att man inte får ha saft i skolan. Inte blir Nasir gladare av att han får veta att de ska åka till Libanon i sommar, Nasir vill hellre vara kvar i Sverige och spela fotboll med sina kompisar.
 
 
Omdöme: Nasir är kluven till sin identitet, han känner sig svensk men hans mamma kommer från Libanon. Nasir tror att han måste välja vem han vill vara och han vill inte svika vare sig sin släkt eller sig själv. Som tur är kommer Nasir så småningom fram till att han kan gilla både Sverige och Libanon, att han kan tillhöra två länder precis lika mycket. På samma sätt som att han kan vara både elev och fotbollsspelare samtidigt, det är ju inte konstigare än så. Jag tycker att boken tar upp problematiken med kulturkrockar på ett väldigt enkelt och lättsamt sätt. Till en början blir Nasir arg på sin mamma för att hon inte är som alla andra men hans kompisar får honom att inse att det ju faktiskt bara är en bra egenskap. Man kan tycka att Nasir är lite barnslig eller lite väl utåtagerande när han blir arg på sin mamma för att hon inte vet att man inte får dricka saft i skolan eller när han vägrar följa med till Libanon men jag antar att jag får acceptera att det ju trots allt är en barnbok och att nivån på problematiken då får anpassas därefter. 
 
Jag har lite svårt för illustrationerna i den här boken och de faller mig inte riktigt i smaken, men någon annan kanske uppskattar dem betydligt mer. Illustrationer är ju lite av en konstform och det är ju upp till var och en vilken konstform som passar en bäst. Sedan tycker jag att berättelsen är lite väl tunn, var är t.ex. Nasirs pappa? Jag vet inte hur det kom sig att Nasirs mamma valde att flytta till Sverige? Hur kommer det sig att hela deras släkt är kvar i Libanon? Det är helt enkelt många frågor som inte besvaras och med målgruppen 6-9 år så hade texten faktiskt kunnat läggas ut lite mer.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus