Uppdrag Silverstjärnan
 
 
 
Titel: Uppdrag Silverstjärnan
Författare: Peter Ekberg
Antal sidor: 174 (Kartonnage)
ISBN: 97891 5021 9289
Publiceringsår: 2012
Serie: Arena Trexos #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Hålet måste lagas."
 
Handling: Arena Trexo är född och uppvuxen på rymdskeppet Voya. Generationer och åter generationer har spenderat sina liv likadant. Rymdskeppet är nämligen på väg mot den avlägsna planeten Roxera och har varit det i närmare 8 000 år. Det är knappt så att någon vet varför man en gång var tvungen att lämna livet på jorden, de vet bara vart de är på väg. Men livet tar en oväntad vändning för Arena när hon blir utvald att genomföra ett livsfarligt uppdrag utanför rymdskeppet, uppdrag Silverstjärnan.
 
 
Omdöme: Det är lite ovanligt med science fiction för mellanåldern och jag kan egentligen inte riktigt svara på varför, för det borde verkligen finnas intresse och en tydligt definierad målgrupp. Star Wars är ju till exempel en stor hit så varför inte rida lite på den vågen tänker jag? Peter Ekberg är i alla fall en författare som vågar testa rymdtemat och jag måste säga att jag tycker att han gör det riktigt bra. Jag har haft förmånen att lyssna på honom en gång och jag måste erkänna att det var det som gjorde att jag plockade upp den här serien, ibland är författarframträdande till deras fördel! 
 
Arena Trexos är en tuff tjej med mycket skinn på näsan och gott om drömmar. Det är ingen som kan sätta sig på henne eller säga åt henne vad hon ska göra, minsann! Jag har lite svårt för att se henne framför mig, vad är hennes dåliga egenskaper? Hon har en bästa vän men såklart även en fiende och den trion är det som blir utsedda att utföra det livsfarliga uppdraget. Överlag tycker jag mycket beskrivs lite för vagt. Jag har svårt att se hur karaktärerna är, varför de agerar så som de gör och jag har svårt att föreställa mig rymdskeppet med alla dess funktioner. Det kan ocskå bero på att jag har så oerhört dålig fantasi. Och att jag har svårt för rymden överlag. Rymden skrämmer mig på ett sätt som inget annat gör. Det är så tomt. Så ensamt. Så stort.
 
Jag tycker ändock att det är en bra början på en serie och jag ser fram emot att få veta mer om varför människorna lämnade jorden, om det finns några kvar på planeten? Först trodde jag att det skulle lämnas helt öppet men man får faktiskt några ledtrådar till varför rymdskeppsaktionen påbörjades. Så sammanfattningsvis tycker jag att det är en helt okej science fiction för mellanåldern! Bäst är nästan att det börjas nystas i miljöförstöringar, nedskräpningar, rymden överlag och liknande vilket gör att jag tror att den kan passa utmärkt i klassrummet. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon