Saras vingar
 
Titel: Saras vingar
Författare: Lorenza Farina
Illustratör: Sonia M. L. Possentini
Antal sidor: 32 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8609 5505
Publiceringsår: 2015 (Original: 2011)
Serie: -
Originaltitel: Il volo di Sara
Första mening: "Det var en sen eftermiddag i november."
 
Handling: Mitt under andra världskrigets mörkaste år kommer en liten flicka med sin mamma till ett koncentrationsläger. Där får hon syn på en liten rödhake som även får syn på henne. Det dröjer dock inte länge innan flickan och hennes mamma tvingas isär och den lilla rödhaken blir flickans enda ljusglimt i tillvaron.
 
 
 
Omdöme: Det jag tycker allra bäst om med den här bilderboken är dess illustrationer, att de är svartvita och känslosamma och att de inte går att värja sig från. De suddiga ansiktena gör att personerna kan vara vilka som helst, att boken handlar om alla som var med och alla som hade någon som var med. Det är en historia som aldrig får glömmas och det skadar aldrig att bli påmind, särskilt inte när det görs genom ett sådant här konstnärligt uttryck. 
 
Själva berättelsen med en flicka som blir vän med en rödhake fastnar väl inte sådär jättemycket i mig men på något sätt stämmer ändå den stillsamma berättelsen och texten med en rödhake väl in på stämningen i bilderna. Text och bild kompletterar varandra väl. Texten kan stundtals bli lite för saklig och stolpig tycker jag men det kanske har att göra med översättningen, det vågar jag inte spekulera om. Hur eller hur så är det en fin bilderbok som passar såväl den vuxna läsaren som den yngre. Det är en berättelse och en historia som tåls att berättas om igen och igen och igen.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon