Sveriges Pompeji Sandby borgs öde
 
 
 
Titel: Sveriges Pompeji Sandby borgs öde
Författare: Kim M. Kimselius
Antal sidor: 230 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8648 5535
Publiceringsår: 2015
Serie: Theo- och Ramonaäventyr #3
Originaltitel: -
Första mening: "Vågornas brus överröstades av stridslarmet."
 
Handling: Theo och Ramona har en månsten i sin ägo, en sten som gör att de kan resa bakåt i tiden. När de är med och gräver ut Sandby Borg tar deras nyfikenhet överhand och de bestämmer sig för att åka dit för att se vad som verkligen hände, eftersom ingen vet säkert. Kanske kan de även stoppa det fruktansvärda som gjorde att en hel borg med dess invånare ödelades? 
 
 
Omdöme: Jag är inte särskilt historiskt intresserad, men jag kan förstå att andra kan vara det och jag inser att historien blir något av en spegel till vår framtid eller att vi kan se aktuella händelser som ett resultat av vår historia. Jag är fullt medveten om det objektivt intressanta och viktiga med vår historia men jag kan inte riktigt ta till mig det genom skönlitteratur. Däremot är Sandby Borg faktiskt något som har fastnat i mig ända sedan jag först fick nys om det. Sandby borg ligger på Öland och alldeles nyligen har det påbörjats arkeologiska utgrävningar där. Sandby Borg är mystisk i den bemärkelsen att ingen vet vad som har hänt, vad som gjorde att den ödelades någon gång runt 400-talet. Kropparna är inte begravda vilket (tydligen) är anmärkningsvärt från den tiden. Smyckena som har hittats har legat gömda i husgrunderna vilket tyder på att inte allt har blivit stulet. Vad är det då som har hänt? Har någon vänt sig mot borgens invånare med ett sådant hat att de inte själva har bosatt sig där eller tagit de värdefulla föremålen utan bara lämnat kropparna till sitt öde? Är det människor från fastlandet? Eller fiender österut? Ingen vet och spekulationer är fortfarande det närmaste vi kan komma ett spår av sanning. 
 
I den här boken åker alltså Amanda, Theo och Ramona tillbaka till Sandby borg för att ta reda på vad det egentligen var som hände när den stora massakern ödelade en hel borg med dess invånare. Till största delen är boken en riktig bladvändare även om det märks att den är riktad till en yngre publik. Jag undrar dock lite var barnens föräldrar befinner sig? Det här är tredje delen i en serie så det är möjligt att det har klargjorts tidigare men jag fick inget grepp om det nu. Theos bakgrund förklaras till viss del men jag har lite svårt att acceptera hans agerande stundtals. Och att ingen verkar tänka två gånger innan de kastar sig in i livsfarliga situationer är också något som jag reagerar på, men det hade kanske inte varit lika spännande om de faktiskt stannade och tänkte till en sekund innan de handlade. Det här är första boken jag läser av författaren men jag tror att jag kan tala för även de tidigare böckerna att de kan varaen väg in i ett historieintresse, kanske för att skapa förförståelse inför ett kommande arbetsområde i skolan. Jag kommer i alla fall att lyfta boken för mina lärarkollegor och det gör jag inte bara för bokens miljö, även om det såklart är en starkt bidragande faktor.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
#1 - CissiG

Jag gillar de här böckerna av Kim! Hoppas skolan gillar de också!
Kram Cissi