Första dansen
 
 
Titel: Första dansen
Författare: Bente Pedersen
Antal sidor: 224 (Inbunden)
ISBN: 97891 7713 0406
Publiceringsår: 2007
Serie: Tre systrar #1
Originaltitel: Første dans
Första mening: "Det var för ljust."
 
Handling: Ingrid och Stina är 18 år och nästan som systrar och år 1873 befinner de sig i Måsälvsdalen för att tillsammans med alla andra ta emot kung Oscar II. På kvällen vankas det sedan dans och både Ingrid och Stina närvarar tillsammans med Ingrids bror som är där för att lite se till så att inget händer de båda flickorna. Där på dansen träffar Ingrid en man som heter Aron, en mörk främling som tar hennes hjärta med storm. Kommer de att ses igen efter den där kvällen? Eller var hon bara en i mängden för honom? 
 
 
Omdöme: Det här är en sådan serie som vi brukar skämta om på jobbet. Det är en norsk serie som består av ungefär hundratusen delar och som alla tanter vill läsa. Det finns flera sådana här norska serier och Tre systrar är en av dessa. För att få veta varför alla tanter vill läsa den här serien så kände jag mig faktiskt lite tvungen att läsa första delen, bara för att se hur och vad det var. Det visade sig vara ungefär vad jag hade förväntat mig. Det är väldigt lättläst och lättsmält och det är inte alls svårt att hänga med i varken handling eller karaktärer. Boken utspelar sig under slutet av 1800-talet i Norge och jag kan inte påstå att jag har mycket referenser att hänga upp mig på angående om hur livet var där då men det går lätt att följa med ändå. 
 
Själva boken är dock inte mycket att hänga i julgranen, varken språkligt eller innehållsmässigt och karaktärerna ska vi inte prata om. Karaktärerna saknar djup och Ingrid blir inte mer än den där 18-åringen som trånar efter Aron. Vad vill hon i livet? Vad är hennes drömmar? Vad tycker hon egentligen? Aron vet jag inte heller riktigt hur jag ska tolka, han är riddaren på den vita springaren som ska rädda Ingrid från hennes fruktansvärt tråkiga liv hemma på gården men han blir heller inte mer mänsklig än så. Han är kär i Ingrid och det är ungefär hans uppgift i boken. Det blir helt enkelt lite för platt.
 
Men författaren ska dock ha att hon vet hur man lurar in läsaren i en serie. Första kapitlet inleds med att tre kvinnor gör sig av med ett lik, sedan nämns knappt detta igen under hela boken. Hela den tråden lämnas alltså för en annan bok att plocka upp. Boken avslutas såklart också på ett sätt som ska locka läsaren att läsa mer, att vilja veta hur det ska gå för Ingrid och Aron. Om jag har gått på det? Både ja och nej. Ni vet ju hur mycket jag hatar att lämna serier ofärdiga men just den här serien är väl uppe i ett sextiotal delar vid det här laget och jag känner mig lite osäker inför om jag verkligen vill lägga den tiden på något som jag vet att jag inte kommer att gilla. Visst, böckerna tar inte så lång tid i anspråk och om jag ska vara ärlig så skumläste jag den här boken ganska rejält så mitt bristande intresse inför den kan helt enkelt ha berott på det!
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon