Vem som helst utom Ivy Pocket
 
 
 
Titel: Vem som helst utom Ivy Pocket
Författare: Caleb Krisp
Antal sidor: 396 (Inbunden)
ISBN: 97891 7645 8433
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: Ivy Pocket #1
Originaltitel: Anyone But Ivy Pocket
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Jag hittade lappen på miladys säng."
 
Handling: Ivy Pocket arbetar vanligtvis som tjänsteflicka men när hon av vad som ser ut som en slump hamnar hos en döende hertiginna och får i uppdrag att lämna över ett diamanthalsband till Matilda Butterfield på hennes tolvårsdag börjar ett helt nytt äventyr. Diamanthalsbandet har dels en eventuell förbannelse vilande över sig men det finns också personer som skulle göra vad som helst för att få tag i det där halsbandet, till och med gå över lik.
 
 
Omdöme: Det här var en bok som verkligen tog över hela bokbloggsvärlden ett tag och det kändes som om förlaget Modernista hade skickat ut hur många som helst? Men jag gick på den marknadsföringen och lånade hem den från biblioteket. Jag läste den dock inte i ett svep utan det drog ut rejält på tiden eftersom jag läste den lite då och då mellan andra böcker, det är kanske därför även recensionen på den har dragit ut så fruktansvärt på tiden. Men trots att det var länge sedan jag läste ut den nu så minns jag det nästan som om det vore igår och det är ett gott betyg för jdet har ändå passerat ett antal titlar sedan dess. 
 
Huvudpersonen Ivy Pocket är en frisk fläkt och står för något som jag faktiskt inte har läst om tidigare och det är verkligen en bedrift för hur många böcker har jag inte läst? Det är en hårfin gräns mellan att tycka att hon är charmig och oerhört störande men jag tycker att hon för det allra mesta håller sig på den goda sidan. Hon tycker nämligen själv att hon är bäst och allmänt fenomenal och har ungefär noll självinsikt men samtidigt finns det en ledsamhet som hela tiden ruvar där under ytan och som gör att man nästan förlåter allt hon gör. Jag vet dock inte om målgruppen, barn i mellanåldern, hänger med i hennes personlighet. Jag ska försöka få ett omdöme av någon i rätt ålder men hittills har de bara lånat utan att läsa eftersom den är lite avskräckande tjock. Det var den till och med för mig så jag dömer ingen.
 
Jag kan också tänka mig att själva miljön gör att den blir lite svårare att följa med i, den utspelar sig till stora delar på ett engelskt gods och det finns bland annat butler och tjänsteflickor och aristokrater och guvernanter och andra svåra termer som jag inte tror att de flesta barn är bekanta med. Det är klart att de kan förstå handlingen och uppskatta Ivy Pocket men jag tror att det kan göra att det känns lite motigt. Men jag böjer mig självklart för att jag kan ha fel! Som vuxen läsare tyckte jag att den var ganska mysig och fastnade, precis som många andra, för karaktären Ivy Pocket. Jag kanske läser mer om henne. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon