Noel och den magiska önskelistan
 
 
 
Titel: Noel och den magiska önskelistan
Författare: Janina Kastevik
Antal sidor: 142 (Inbunden)
ISBN: 97891 87033 490
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Tänk dig en klass som springer ut på rast."
 
Handling: Noel har flyttat till en ny lägenhet tillsammans med sin pappa och har därför också börjat i en ny skola. Noel har dock inte kommit i nså bra i klassen, han spenderar oftast rasterna ensam och på lektionerna är det ingen som orkar med en som kan allt. En dag när Noel sitter på bussen kommer en man och sätter sig bredvid, när mannen går av lämnar han en lapp efter sig, en lapp där det står Noel: Önskelista. Och Noel skriver faktiskt upp det han ösnkar sig mest av allt, en vän. Och vips plingar Silke på dörren. Tänk om önskelistan faktiskt är magisk? Men kan det verkligen vara så att Noel får allt han ber om utan att önskelistan tar något i gengäld?
 
 
Omdöme: Jag tror inte att jag kan peka på exakt vad det är som gör att jag tycker att den här boken är så himla bra. Det har något att göra med stämningen som byggs upp, den är finstämd och mystisk på samma gång. Jag gillar oftast inte magiska inslag i vardagsskildringar, ska det finnas magiska inslag så ska det vara i fantasyn. Men här vet man inte riktigt om det är magi eller om det bara är sammanträffanden. Noel och Silke diskuterar parallella världar, världar som finns här mitt ibland oss men som vi inte kan se och det ger ett djup i berättelsen som jag uppskattar. För trots den relativt enkla handlingen så finns det rum för större frågor. 
 
Jag gillar också att boken nästan snuddar lite vid mörker, så fort Noel önskar sig något och får det att inträffa så händer samtidigt något hemskt. Till exempel får Noel en vän men hans pappa krockar nästan med en flyttbil. Är det ett sammanträffande eller hänger de båda sakerna ihop? Och vad gör då den här önskelistan med Noel? Han funderar över om den kan vara magisk och att onda krafter sätts igång när han får en önskan uppfylld men väljer ändå att fortsätta? Hur ska man tänka när man har chansen att önska sig vad man vill? Är det värt det eventuella priset man själv eller någon annan får betala? Det är mycket frågor kring moral som väcks i den här boken. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon