Listigt!
 
Titel: Listigt!
Författare & Illustratör: Claudia Boldt
Antal sidor: 32
ISBN: 97891 8720 8362
Publiceringsår: 2016 
Serie: -
Originaltitel: Outfoxed
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Harald är inte som andra rävar."
 
Handling: Harald är inte som andra rävar, han äter nämligen inte kött och ska bli detektiv när han blir stor. Men Haralds pappa ger Harald i uppdrag att fånga en höna och Harald gör som han blir tillsagd, tills han tappar bort hönan. Men att lösa fall är ju Harald bra på så han ger sig ut på jakt efter ledtrådar för att se var hönan kan ha tagit vägen. Kan den ha blivit kidnappad? Och i så fall av vem?
 
 
 
Omdöme: Det är ett lite tråkigt fyrkantigt format på den här boken och det är lite synd för den hade gärna fått vara större. Bilderna är färgglada och det finns inte en enda vit yta på uppslagen utan träden har till exempel alla möjliga mönster och färger och sidorna som bara har text är också mönstrade på olika sätt. Det är färgglatt och fint med andra ord! Jag är mycket förtjust i illustrationerna. Tonen i boken är ganska rolig och med tanke på att det är ett mysterium i fokus så vill man ju självklart bläddra vidare och se hur det går för Harald, handlingen griper helt enkelt tag i en direkt. Samtidigt finns det underlag för att fundera lite extra i boken, bland annat funderar Harald själv på att eftersom han inte äter hönor, betyder det då att han inte är räv?
 
Sedan finns det några detaljer i boken som jag inte tycker lika mycket om. Som Haralds pappa, han verkar himla otrevlig på något sätt. Han säger åt Harald att gå och äta en höna fast han inte vill, sedan när Harald har fått fatt i hönan igen en andra gång erkänner han inte för sin pappa att han lät den gå utan låter pappan tro att han har ätit upp den. Som om han inte vågar berätta för sin pappa att han inte är som andra rävar? En annan detalj med pappan är att han ser på TV när Harald kommer hem, antingen ett nyhetsinslag eller en film med vad som ser ut som en polis. Kanske är det därifrån Harald har fått sin "vilja" att bli detektiv? För att hans pappa ska se honom? (Varför kunde han inte ha läst en bok i stället?) Att det är något spänt i relationen mellan Harald och pappan syns också i illustrationerna där pappan och Haralds bröder har ögonbryn, hans bröder ser mycket hårdare ut än Harald, medan Harald har en helt annan uppsyn utan ögonbryn. Så ja, det finns helt enkelt mycket i den här boken att lägga märke till och fundera över.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus