Pudlar och pommes
 
Titel: Pudlar och pommes
Författare: Pija Lindenbaum
Antal sidor: 34 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8827 9132
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här är landet där dom bor."
 
Handling: Ullis, Ludde och Kattis har det väldigt bra i landet där de bor. Det finns både potatis och en pool! Men så en dag så slutar potatisen att växa och saker börjar ta slut. Brädorna är slut, smågodiset är slut och alla plåster är slut om någon skulle slå sig. De bestämmer sig för att försöka hitta ett annat land.
 
 
Omdöme: Alltså jag har aldrig brytt mig så mycket om en karaktär i en bok som den där sabla hunden Vovve. Som tur är så får hon följa med till det nya landet men mitt hjärta höll ju på att rasa ihop innan jag hann bläddra fram till nästa sida. Det är heller inte den enda gången hjärtat nästan rasar ihop på grund av den här boken. Den är så himla sorglig! Men den är inte för sorglig och det hela slutar ju såklart bra för alla inblandade. En ypperlig bok att samtala om med andra ord och mer aktuellt än såhär blir det ju knappast.
 
Det är perfekt mängd text och den är en fröjd att högläsa. Jag har redan planerat in den för mina barngrupper i olika åldrar, jag både hoppas och tror att den kommer att gå hem. Det är också en bok som kan passera många åldrar, det gillar jag lite extra mycket, eftersom den kan läsas i lite olika nivåer. Med äldre barn går det ju att djupare diskutera flyktingfrågan och varför pudlarna inte vill att det ska komma nya hundar till deras land och varför de tycker att deras skärp är så himla fjantiga. Att det är just pudlar är förmodligen ingen slump, för inom hundvärlden finns det ju vissa raser som anses finare än andra. Och att det är en liten skylt ovanför pudlarnas hus som säger "Här bor vi", en extra tydlig markör för att Vi inte inkluderar de nya hundarna då de får sova i tält på stranden. Och det går ju att tolka in mycket i en så liten detalj som att hundarna har skärp vilket pudlarna tycker är högst märkligt eftersom de minsann inte har något alls. Rekommenderar med andra ord varmt den här boken!
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus