Det riktiga landslaget
 
Titel: Det riktiga landslaget
Författare: Moa Svan
Antal sidor: 173 (Häftad)
ISBN: 97891 7343 6120
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det finns många historier om hur supportrar väljer sina lag."
 
Handling: Moa Svan är en riktig supporter, en supporter till det hon kallar för det riktiga landslaget. För det riktiga landslaget har vunnit titlar och är med och slåss om de stora vinsterna medan det vanliga herrlandslaget knappt tar sig ur gruppspel. Men det är svårt att vara supporter till det riktiga landslaget eftersom deras matcher sällan visas på TV, sällan rapporteras om och sällan förekommer i media överhuvudtaget. Det gäller att veta när de spelar och sedan aktivt leta upp resultaten själv. Och varför heter det egentligen dam-EM eoch fotbolls-EM? Vad är dam egentligen för sport?
 
 
Omdöme: Jag kan tycka att det känns lite provocerande att benämna ett av landslagen som det Riktiga landslaget men jag förstår ju att det är det författaren vill åt. Det är dock bara i det första kapitlet jag tycker att det känns lite konstigt, sedan blir det bara tjatigt. Jag hyser helt enkelt inte sådant agg mot herrfotbollen, även om jag kanske borde på något plan. Det är tydligt att Moa Svan i den här boken vill provocera fram en debatt, särskilt med tanke på att hon nästan enbart ger sin version av sanningen. Det förekommer till exempel inga språkrör från journalistkåren reportrar, fotbollsförbund eller liknande vilket gör att boken blir lite onyanserad. För mig är det liksom inga nyheter som boken kommer med och den blir ingen ögonöppnare, jag vet liksom sakens tillstånd men är inte tillräckligt intresserad av frågan för att boken ska tända någon slags gnista inom mig. Och då har jag ändå spelat fotboll i mer än tio års tid. Men för den oinvigde tror jag absolut att boken kan vara en ögonöppnare och den är väldigt lättillgänglig vilket jag verkligen gillar. Det känns aldrig tungt och det tror jag inte att det gör oavsett hur pass intresserad man är av fotboll eller inte.
 
Jag har lite svårt att se vad spelarporträtten bidrar med, eventuellt för att jag är så extremt ointresserad av vad Nilla Fischer gör eller var Lotta Schelin bor eller hur Caroline Seger kom dit hon är idag. Men annars tycker jag att boken är helt okej och författaren får verkligen fram sitt budskap. Fotbollen är fortfarande en orättvis och ojämställd värld, jag säger värld för jag tycker att det är lite av en värld i sig, och det finns mycket som skulle kunna bli bättre med relativt små medel. Jag vet inte varför jag har låtit så negativ i den här recensionen för jag tycker egentligen att boken är ganska bra, även om den inte talar på djupet hos mig. Jag hoppas inte att jag ahr avskräckt någon. Prova att läs om ni är intresserade av fotboll! Eventuellt även om ni inte är det men då sker det lite på egen risk. 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon