Kolbarnet
 
Titel: Kolbarnet
Författare: Monica Kristensen
Antal sidor: 254 (Pocket)
ISBN: 97891 7579 1630
Publiceringsår: 2016 (Original: 2008)
Serie: Svalbard #2
Originaltitel: Kullunge
Första mening: "Han böjde sig ner bakom en snödriva och satte sig försiktigt på knä."
 
Handling: En femårig flicka försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet och man riktar direkt misstankarna mot den alkoholiserade fadern. Tiden går dock och varken far eller dotter dyker upp, hela byn börjar frukta för att det värsta har hänt eftersom natten är både blytung och råkall på Svalbard. Men kan det verkligen finnas en mördare mitt ibland dem?
 
 
Omdöme: Jag hade väldigt svårt för den här boken redan från början, jag vet inte om det mest beror på boken eller om en stor del av orsaken är att jag helt enkelt inte hittade någon läsro. Boken grep inte tag i mig hur eller hur. Det tog alldeles för lång tid innan jag insåg tidshoppen, jag borde kanske börja läsa kapitelrubriker mer noggrannt bör ju erkännas, men jag känner ändå att det borde ha varit tydligare. Jag vet i och för sig inte om det hade hjälpt för även när jag hade förstått att det var stora tidsskillnader så kunde jag ändå inte sätta mig in i handlingen på grund av bristande intresse. Jag hade förväntat mig något annat helt enkelt.
 
Det är inte bara tidshoppen som jag hade svårt att greppa, karaktärerna lyckades jag inte heller hålla isär. För det allra mesta brukar det lösa sig med tiden ju längre handlingen fortskrider men jag vet fortfarande inte vem som var ihop med vem och vem som var otrogen med vem eller vem som tog ut skilsmässa när. Det var helt enkelt en väldigt krånglig story. Jag vet inte om det kan ha att göra med att jag inte har fått följa med från början, att det här är andra delen i en serie som översätts där första delen har ignorerats? Det kan ju vara så att man i den fick lite bättre bakgrundsinformation.
 
Annars är det såklart kul att boken utspelar sig på Svalbard och den unika miljön gör den ju onekligen intressant, en hel ö som blir som ett litet samhälle. En ö där ingen stannar någon längre tid, en ö isolerad och fri från ondska, eller?
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
#1 - [Anna]

Jag hade också jätte svårt för den här boken, fick inget grepp om karaktärerna försökte hänga med i tidshoppen men fick blädda tillbaka och kolla ibland. Men däremot hade jag noll koll på att det var del två, man kanske hade behövt läsa del ett...

Svar: Vad skönt att det inte bara var jag.
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Jag hade otroligt svårt för tidshoppen i den här boken, det fanns ingen logik alls och man förflyttades både bakåt och framåt. Annars gillade jag den :)

Svar: Jag tyckte att det var alldeles för stor del av boken för att jag skulle kunna förbi se det :)
Carolina Edvinsson