Mannen som läste högt på 6.27-tåget
 
 
Titel: Mannen som läste högt på 6.27-tåget
Författare: Jean-Paul Didierlaurent
Antal sidor: 206 (Pocket)
ISBN: 97891 3073 255
Publiceringsår: 2016 (Original: 2014)
Serie: -
Originaltitel: Le Liseur du 6h 27
Första mening: "Somliga föds döva, stumma eller blinda."
 
Handling: Guylain Vignolles är en man som lever i det tysta och alltid lite i bakgrunden. Han är 36 år och bor ensam med en guldfisk som enda sällskap. Han arbetar på en återvinningsstation med att förstöra makulerade böcker och till sin hjälp har han en gigantisk papperskross. Hans enda ljuspunkt i tillvaron är när han åker tåget till arbetet och läser högt från de sidor han lyckats rädda från papperskrossen käftar. En dag kommer han över några sidor ur en dagbok som han börjar läsa och kvinnan som har skrivit raderna fascinerar honom så till den grad att han bestämmer sig för att försöka söka upp henne, om det nu är möjligt med de få ledtrådar dagboken har givit honom.
 
 
Omdöme: Det här är en väldigt trevlig, mysig och lite söt historia och alltså väldigt långt ifrån det jag brukar läsa. Det finns lite mörka stråk även i den här boken men på det stora hela så är det en trevlig historia. Den är kort och lättläst och väldigt fransk, vilket jag menar är väldigt positivt. För mig som inte är något stort fan av sockersöta berättelser är den här alldeles lagom lång och jag kan liksom inte komma på något bättre ord än trevlig för att beskriva den. Det låter kanske inte så kul men jag tycker ändå att man kan ge den en chans om man är ute efter något lättsmält. Huvudpersonen Guylain Vignolles, vars namn jag inte skulle kunna uttala ens under pistolhot, låter som en jättetråkig kille men han utvecklas faktiskt under berättelsens gång och han blir väl inte direkt någon man går och förälskar sig i men han är en hyvens man som gör sin plikt både som människa och medborgare. 
 
Jag ska vara ärlig och säga att det såklart var titeln som fångade mitt intresse först och främst och det är alltid kul att läsa om en bok som tar litteratur på stort allvar. En bra bok att plocka upp en tung dag helt enkelt.
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon