Syndafloder
 
Titel: Syndafloder
Författare: Kristina Ohlsson
Antal sidor: 443 (Kartonnage)
ISBN: 97891 6420 5056
Publiceringsår: 2017
Serie: Fredrika Bergman #6
Originaltitel: -
Första mening: "Alla dessa beslut."

Handling: Fredrika Bergman och Alex Recht är tillbaka och när en man hittas skjuten sittandes i fåtöljen med sin dotters vigselring på fingret blir de genast inkopplade på fallet. I en annan del av stan söker en begravningsentreprenör förgäves sin bror med familj som tycks ha försvunnit helt spårlöst och av polisen får han ingen respons på sin vädjan och övertygelse. Samtidigt fruktar en kvinna för sitt och sina barns liv när hennes man tycks mer och mer försvinna in i sig själv. Så småningom spinns lösa trådar mellan de olika fallen och Fredrike Bergman och Alex Recht tvingas göra upp med gamla synder.


Omdöme: Jag hade väldigt höga förhoppningar på den här boken i och med att jag vet att Kristina Ohlsson kan skriva riktiga bladvändare, sådana som gör att man inte vill lägga ifrån sig boken och släcka lampan fast man borde ha gjort det för länge sedan. Riktigt så spännande blev tyvärr inte den här boken och jag vet inte om jag någonsin riktigt kom in i den heller, det var så länge sedan jag var i kontakt med Fredrika Bergman och Alex Recht sist att jag inte minns vilka de är riktigt. Jag irriterar mig alldeles för mycket på att jag inte minns alla kopplingar till tidigare fall och jag tycker att jag får för lite hjälp som läsare också för att hitta tillbaka i minnet. Jag tycker inte att den här boken är fristående alls och helst skulle man nog velat läsa den i nära anslutning till de tidigare delarna, men det var ju flera år sedan de kom ut. 

Jag har också svårt att ta seriemorden på allvar, jag brukar annars vara ganska förlåtande när det kommer till konstiga motiv men den här hämndaktionen känns väldigt långsökt. Människor faller som furor och polisen står helt aningslös, det hela blev heller inte bättre med den så kallade upplösning av fallet som blev. De tidigare böckerna har ju haft en helt annan agenda och en helt annan aktualitet så nog måste jag säga att jag blev lite besviken faktiskt.

Tempot i boken är rappt när man väl kommer in i historien och välskriven är den absolut så visst är den läsvärd. Jag tror att jag bara satte mina krav extra högt just eftersom jag brukar hylla det författaren skriver. Men det blir väl så lite naturligt kanske också. Jag tyckte ju att den förra boken i serien, Davidsstjärnor, nog var hennes bästa och sedan har man under flera år byggt upp en förhoppning om en fortsättning och så när den väl kommer är man lite övertaggad. Det var nog det som hände mig. Men jag är trots mina lite för hårda ord glad att jag har läst den, nu är serien avslutad och jag ser mycket fram emot att se vad Kristina Ohlsson hittar på härnäst! Gärna något mer i skräckgenren om jag får önska. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Kristina Ohlsson:
Sjuka själar
Silverpojken
Askungar (Fredrika Bergman #1)
Tusenskönor (Fredrika Bergman #2)
Änglavakter (Fredrika Bergman #3)
Paradisoffer (Fredrika Bergman #4)
Davidsstjärnor (Fredrika Bergman #5)
Lotus blues (Martin Brenner #1)
Mios blues (Martin Brenner #2)
Det magiska hjärtat


 
#1 - Joelinda

Förlåt att jag inte orkar läsa recensionen (jag kommer ändå inte att läsa boken) men jag ville bara säga att din blogg är så himla snygg! Ren, tydlig, enkel, lättläst. Och jag gillar att bilderna är så enhetliga.

Svar: Nämen tack! Vad glad jag blir :)
Carolina Edvinsson