Ibland mår jag inte så bra
 
Titel: Ibland mår jag inte så bra
Författare: Therése Lindgren
Antal sidor: 139 (Inbunden)
ISBN: 97891 3714 9011
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Genom de nedvevade rutorna hörs deras skrik redan innan bilen kommit över krönet och man kan se dem."

Handling: Therése Lindgren är Sveriges största kvinnliga youtuber men det här är inte historien om hur hon blev det. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och försöker reda ut varför hon ibland inte mår så bra. Hon berättar om sin egen psykiska ohälsa men blandar också upp det med fakta om vad psykisk ohälsa faktiskt är. Hur känns panikångest? Vad händer när man söker hjälp? Hur kan någon som är så framgångsrik samtidigt må så dåligt?  

Omdöme: Jag har sett otaliga av Therése Lindgrens videor på Youtube och det jag har sett har jag gillat väldigt mycket, jag tror att en del av det kan bero på att hon bara är ett par år äldre än mig och därför blir ju också igenkänningsfaktorn ofta väldigt hög. Jag gillar henne så pass mycket att jag till och med gick och köpte hennes bok, sedan kom det dock att dröja en bra stund innan jag väl läste den och jag tror att lite har att göra med att jag visste redan på förhand att jag kanske inte skulle gilla den sådär jättemycket och därför sköt upp besvikelsen. Men nu har jag i alla fall läst den och det tog inte särskilt lång tid, det är en väldigt lättläst bok med ett bra driv som gör att det hela tiden är enkelt att läsa vidare. Följer man hennes youtubekanal, som jag råkar göra, så kommer inte boken med något nytt. Så fast att jag inte har läst boken tidigare så känns det ändå som att jag har gjort det, vilket faktiskt förstör läsupplevelsen lite. 

Men jag tycker ändå att boken fyller sin funktion och jag tror att Therése kommer att få många unga tjejer att läsa mer om psykisk ohälsa och dessutom stärka dem i sig själva. Jag tänker att hon blir som en storasyster, en förebild och efter alla lån på biblioteket där jag jobbar så vet jag att hon har en väldigt bred målgrupp som ser upp till henne. Innehållet är som sagt framställt på ett lättläst sätt och Therése blandar fakta om psykisk ohälsa med egna erfarenheter. De två delarna är dessutom snyggt invävda i varandra och balansen mellan de båda är bra avvägd. Det enda jag hade önskat är kanske att boken hade varit lite maffigare i sitt innehåll och att den hade bidragit med något nytt om antingen Therése Lindgren som Youtubefenomen eller som privatperson. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus