Mannen som lekte med dockor
 

Titel: Mannen som lekte med dockor
Författare: Magnus Jonsson
Antal sidor: 397 (Pocket)
ISBN: 97891 8844 7340
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: Hatet-trilogin #1
Originaltitel: -
Första mening: "Andetagen var korta och snabba."

Handling: En ung kvinna har hittats mördad i sin lägenhet och det som gör fyndet så speciellt är att hon är sminkad precis som en porslinsdocka. Linn Ståhl kallas in som konsult för att hjälpa till att knäcka den dator som återfanns i lägenheten och för att kartlägga offrets liv på Internet. Linn Ståhl är dock tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet efter att ha varit medlem i Antifascistisk aktion, en organisation som är svartlistad av Säpo. Så det är med en enorm misstänksamhet som hon åtar sig uppdraget och frågan som både hon och hennes tillfälliga kollegor Erik Svensson och Rickard Stenlander är om alla inblandade verkligen strävar mot samma mål och arbetar efter samma agenda. 

Omdöme: Jag brukar oftast undvika att läsa recensioner om böcker som jag själv ännu inte har läst för att inte riskera att påverka mitt eget omdöme men här gjorde jag misstaget att läsa på om boken innan och tyvärr tror jag att det kom att påverka min inställning till boken redan från början. Jag gick liksom in med en kritisk inställning redan från början och boken lyckades tyvärr inte vända min upplevelse. Nu i efterhand hittar jag dock flera recensioner som är översvallande positiva så nog finns det något i den här boken som lockar läsare. När jag köpte den här boken föll jag framförallt för titeln och omslaget och tänkte att här kommer det att finnas med en riktigt sjuk seriemördare, vilket det också gjorde men kanske inte på den nivån som jag hade förväntat mig. 

Jag lyckades heller inte riktigt fastna för någon av karaktärerna och de två poliserna hade jag till och med lite svårt att hålla isär. Mitt engagemang var helt enkelt svagt. Nu var det dessutom så pass länge sedan som jag läste klart boken och kan konstatera att den tyvärr inte har lämnat något bestående intryck. Men även om min recension känns lite blasé så var boken ändå helt okej och jag läste ju trots allt ut den utan problem även om det inte var en bok som jag slukade. Jag tror att min inställning framförallt beror på att jag hade förväntat mig något annat helt enkelt. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus