Annabelle

Titel: Annabelle
Författare: Lina Bengtsdotter
Antal sidor: 312 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 7950 
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening:  "Dimman hade lagt sig över ängarna och syrsorna spelade i dikeskanten."

Handling: Sjuttonåriga Annabelle är anmäld försvunnen i det lilla samhället Gullspång. Hennes föräldrar är utom sig av oro, polisen på orten står handfallen och Missing people verkar leta förgäves. Kriminalinspektör Charlie Lager från Nationella Operativa Avdelningen skickas dit tillsammans med sin kollega för att hjälpa till. För Charlie blir det en resa tillbaka i tiden, till orten hon inte har återvänt till på tjugo år efter att hon lämnade den som fjortonåring. På plats väcks minnena till liv och samtidigt som hon försöker lösa fallet med Annabelle upptäcker hon mörka hemligheter i sin egen bakgrund. Hon tvingas bland annat möta sitt eget värsta minne: den gången hon lät en annan människa dö.

Omdöme: När Lina Bengsdotter vann pris som årets deckardebutant på Crimetime Gotland blev jag nyfiken och klickade hem pocketutgåvan. Något jag absolut inte ångrar och jag förstår varför hon fick priset. Det här är en väldigt välskriven deckare och det känns som om Lina Bengtsdotter redan har hittat sin egen röst, den sticker inte ut alltför mycket men den blir ändå så pass unik att boken känns som något annorlunda gentemot alla andra svenska deckare. Den här är både mörkare och dystrare på något sätt och trots att det inte är någon bladvändare så finns det ett driv som triggar läsningen framåt.  Just huvudpersonen Charlie Lager är väl kanske inte så originell med sitt alkoholmissbruk, de tenderar ju att ha något form av missbruk de där kriminalinspektörerna i svenska deckare, men jag är ju en av de läsarna som gillar de klassiska ensamvargarna. 

Jag vet inte vad mer jag ska skriva egentligen, det är svårt att sätta ord på något som man gillar. Jag skulle rekommendera den till någon som inte gillar så blodiga eller hårdkokta deckare. Det här är mer småstad fast utan den där Midsomer-idyllen som annars brukar prägla många sådana böcker. Det är mörkt utan att vara för mörkt, det finns driv utan att vara fartfyllt och det är en bra balansgång mellan polisens privatliv och det rådande fallet. Det är helt enkelt mycket som klaffar den här gången och jag ser fram emot att läsa mer av Lina Bengtsdotter! Kanske en fortsättning med Charlie Lager men allra helst med en ny karaktär vid rodret. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Monika

Denna fick jag i julklapp. Egentligen så vill jag läsa den på en gång, men så lär det väl inte bli...

Svar: En bra julklapp skulle jag säga! :)
Carolina Edvinsson

#2 - [Anna]

Det kliar i fingrarna på mig att få läsa den här boken :)

Svar: Jag tycker att du borde ge efter för suget i det här fallet ;)
Carolina Edvinsson