Statistikinlägg för 2017

Det slutade på 82 böcker det här året och det är väl inte så illa jobbat ändå, även om det såklart är lite tråkigt att bryta trenden med 100 utlästa böcker om året. Varje år kan ju inte bli läsår. Som vanligt har jag dessutom inte räknat med böcker som jag har läst för jobbets skull, så egentligen landar det nog på en bra bit över hundra om man skulle räkna samtliga böcker. 

Antal med betyg 5: 5
Antal med betyg 4: 15
Antal med betyg 3: 37
Antal med betyg 2: 21
Antal med betyg 1: 4

Betygsfördelningen ser ut ungefär som den brukar göra med största andelen treor. Fem böcker kom upp i högsta betyg och dessa är Depressiva döden av Victor Ville Johansson, Jag håller tiden av Åsa Grennvall, Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund, Golden boy av Abigail Tarttelin och Vi mot er av Fredrik Backman

Antal från Sverige: 59
Antal från USA: 8
Antal från Storbritannien: 7
Antal från Tyskland: 2
Antal från Norge: 2
Antal från Finland: 1
Antal från Danmark: 1
Antal från Italien: 1
Antal från Kanada: 1

Det här är tyvärr också en upprepning från föregående år, att jag inte vidgar mina vyer särskilt mycket. Tänk att man genom böcker kan besöka platser som man annars inte hade tagit sig till och så väljer jag nästan hela tiden Sverige? Eller liknande miljöer. Ska 2018 bli året då jag läser minst en bok från något oväntat land? Ge mig gärna tips om ni har några för jag verkar uppenbarligen behöva det!

Antal kvinnor: 55
Antal män: 25
Antal samarbeten: 2

Jag väljer ju aldrig bok efter författarens kön men det är ändå kul att få ett hum om hur fördelningen ser ut.

Utgivna 2017: 38
Utgivna 2016: 20
Utgivna 2015: 6
Utgivna 2014: 5
Utgivna 2013: 4
Utgivna 2012: 2
Utgivna 2010: 2
Utgivna 2009: 2
Utgivna 2004: 1
Utgivna 2002: 1
Utgivna 1999: 1

Likaså här är det även i år nytt som gäller! Egentligen borde jag ju ha lite mer spridning mellan åren för det skulle innebära att jag faktiskt läste några av de böcker som bara står och dammar i bokhyllan. Istället kör jag tydligen principen att det jag köper senast blir läst först. Det är i och för sig en strategi så god som någon.


Till nästa år har jag lovat mig själv att köpa mindre och låna mer, det är inte så plånboksvänligt att köpa alla böcker som man vill läsa. Särskilt inte när jag vet med mig att jag bara kommer att läsa dem en gång. Däremot böcker som jag vill äga är såklart helt okej att köpa. Så definitivt inget köpstopp men väl en åtstramning. Jag har även på känn att jag kommer att prioritera att köpa barnböcker framför vuxenböcker hädanefter och inte mig emot! 







#1 - Felicia

Åh hur gjorde du sådär? Ser ut att vara från Goodreads men kan inte hitta det någonstans... :)

Svar: Ja precis det är från Goodreads! Här är en länk som jag hoppas fungerar: https://www.goodreads.com/blog/show/1114-2017---see-your-year-in-books
Carolina Edvinsson