Tårar i havet
 
Titel: Tårar i havet
Författare: Ruta Sepetys
Antal sidor: 416 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3216 9731
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: Salt to the sea
Första mening: "Skulden är en jägare."
 
Handling: I januari 1945 är tusentals människor på flykt undan sovjetiska trupper. Bland flyktingarna finns ungdomarna Joana, Emilia och Florian. Joana som vill hjälpa alla som kommer i hennes väg för att lindra det dåliga samvetet hon bär på, Emilia som är gravid och alldeles ensam och Florian den tyska soldaten som vill hämnas. De bär alla tre på hemligheter men när deras vägar korsas finner de både styrka och mod hos varandra. Tillsammans försöker de ta sig till Wilhelm Gustloff - ett fartyg som kan föra dem till tryggheten västerut över Östersjön. Men katastrofen inträffar precis när de tror sig ha friheten inom räckhåll och då spelar varken nationalitet eller klasstillhörighet någon roll. De 10 000 passagerarna kämpar alla för samma sak - sin överlevnad.
 
 
Omdöme: Jag är glad att jag har läst den här boken för nu har jag lärt mig något som jag tidigare inte visste något om. Jag hade ingen aning om att det inte alls långt från Sveriges kust omkom närmare 9 000 personer under andra världskriget från ett fartyg som skulle ta civila flyktingar till tryggare områden. Wilhelm Gustloff var ett fartyg som hade kapacitet för 1 500 passagerare men när det blev träffat av ryska torpeder fanns 10 000 personer ombord och alla kämpade för sin överlevnad. Trots att det här hände 15 mil från den svenska kusten hade jag ingen aning om att det hade skett. Det är hemskt. 
 
Men för att återgå till boken så tog det mig ganska lång tid att läsa ut den, säkert några veckor, så jag var inte helt inne i berättelsen. Jag är egentligen inte mycket för att läsa historiska romaner men jag ger ju alla genrer en chans då och då och nu i efterhand är jag såklart glad att jag har läst den här boken. Den var inte på något sätt tungläst men det var bara det att jag hade svårt att uppbringa tillräckligt med intresse för den, tillräckligt med intresse för karaktärerna. Kapitlen är väldigt korta och det blir så korta inblick hos varje karaktär att det tar en stund att få grepp om dem och bilda sig en uppfattning. Sedan har ju korta kapitel den fördelen att det känns som om boken blir mycket mer snabbläst och att man hela tiden kan intala sig själv att man bara ska läsa ett kapitel till och ett kapitel till och ett kapitel till. Ni vet hur det brukar vara. 
 
Jag ställer mig nog ändå inte till de som hyllar boken till skyarna, den var helt klart bra och läsvärd men det är ingen berättelse som griper tag i mig. Jag är dock imponerad av författaren som har lyft fram en för mig okänd fartygskatastrof och skrivit om den på ett väldigt lättillgängligt sätt. Jag kanske bara läste den under fel period och jag lät den ligga alldeles för länge mellan gångerna jag läste. Men rekommenderar verkligen andra att läsa.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus