Tio över ett
 
 
 
 
Titel: Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Antal sidor: 262 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 8985
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Vi ska flytta."
 
Handling: Maja ställer klockan på tio över ett varje natt för att vara beredd på att rädda sin familj om huset skulle rasa när sprängningarna i gruvan sker vid tjugo över ett. Kiruna ska ju flyttas och Majas familj ska få en ny fin lägenhet eftersom deras hus måste rivas. Men allt Maja vill är att få bo kvar i huset och att allt ska vara som det alltid har varit i Kiruna. Hon litar inte på de vuxna som säger att staden inte kan rasa och att det inte är någon fara, hon känner ju själv hur marken skakar. Samtidigt oroar hon sig för att hennes bästa kompis måste flytta till Luleå och för att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon av de snygga handbollstjejerna. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.
 
 
Omdöme: Att läsa den här boken blev verkligen en tankeställare för mig och jag blev pinsamt medveten om hur lite jag vet om vad som sker uppe i den norraste delen av landet. Därför var det ju himla bra att den här boken blev skriven och att jag läste den, det känns som om den verkligen fyllde en kunskapslucka hos mig och att den kommer att ingjuta mycket kunskap hos många andra också. För jag antar att jag inte är ensam om att vara oinsatt i Kirunas situation. Jag googlade till och med om det efter läsningen, det är väl verkligen ett bevis på att den sådde ett frö hos mig att vilja ta reda på mer.
 
Vi har köpt in den här som klassuppsättning på en av skolorna där jag jobbar och jag ser verkligen fram emot att jobba med den tillsammans med eleverna. Personligen tycker jag att den saknar lite driv framåt och jag kan i ärlighetens namn bli lite frustererad på Maja men jag gillar hur boken tar upp många andra ämnen lite mer subtilt. Det går att fånga upp en del minoritetsspråk och historia, det hade jag gärna sett hade fått ta lite mer plats. Jag tycker även att det är intressant att det verkar vara en ganska hård manskultur där hockey, skoter och att jobba i gruvan står i fokus. Angående att den vann Augustpriset 2016 så tycker jag absolut att det är en värdig vinnare! Det är kanske inte en ny favoritbok hos mig och jag blev kanske inte berörd in i mitt innersta väsen men den är välskriven och den är aktuell och den är viktig och den är verkligen unik. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus