Snövit ska dö

Titel: Snövit ska dö
Författare: Nele Neuhaus
Antal sidor: 434 sidor (Pocket)
ISBN: 97891 7429 5399
Publiceringsår: 2016 (Original: 2010)
Serie: Bodenstein & Kirchhoff
Originaltitel: Schneewittchen muss sterben
Första mening: "Den rostiga järntrappan var smal och ledde brant neråt."

Handling: En grå och regnig novemberdag finner några byggarbetare skelettet efter en ung flicka på den gamla övergivna militärflygplatsen utanför Frankfurt. Kort därefter blir en kvinna nedknuffad från en gångbro vid motorvägen inte långt därifrån. Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein upptäcker snart att spåren efter de båda händelserna pekar åt samma håll. Mer än tio år tidigare försvann två tonårsflickor, Laura och Stefanie, i den pittoreska lilla byn Altenhain. Trots bristen på säkra bevis pekades Stefanies tjugoårige pojkvän Tobias ut som förövare och dömdes till fängelse. Nu är han ute och har återvänt till sitt barndomshem. Där möts han av bybornas fientlighet och misstänksamma blickar - och kanske mer än så. Kvinnan som knuffades från bron visar sig nämligen ha en koppling till Tobias. Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein försöker bringa klarhet i överfallet, men hindras av en mur av tystnad. När ännu en flicka försvinner i Altenheim börjar en häxjakt i byn.

Omdöme: Det märks ganska tydligt att det här inte är den första delen i serien, trots att det är den första som ges ut på svenska vad jag förstår? Det är mycket i karaktärernas bakgrund som man inte riktigt hänger med i men själva mordhistorien är fortfarande fristående så den fungerar ju helt klart att läsa som sådan också. Det är bara jag som hellre föredrar att få en helhet nuförtiden. 

Av någon anledning så tog det väldigt lång tid för mig att komma igenom den här boken och det är inte för att den är jätteseg men kanske att jag tycker att den är lite för lång. Jag hade gärna sett att tempot skruvats upp ännu mer och att den kortades ner något, det är väldigt få deckare som tjänar på att vara över 400 sidor. Det som jag också tyckte var lite jobbigt var att de olika kraktärerna fick så korta stycken var, det skiftades perspektiv väldigt ofta och till en början hade jag svårt att skilja de olika karaktärerna och platserna åt. Det löste sig dock med tiden, sådana saker tenderar ju att göra det så länge man inte lägger alltför stor vikt vid att det känns krångligt till en början. Själva huvudpersonerna i sig kände jag väl egentligen inget särskilt för och jag är till och med tveksam till att jag kommer att läsa fortsättningen, de var liksom lite för bleka. Jag som är van och faktiskt dessutom oftast gillar de stereotypiska deckarkaraktärerna i form av enstöriga alkoholiserade männ kände att de här karaktärerna blev lite för vanliga. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus