Hon som kom före
 
Titel: Hon som kom före
Författare: J.P. Delaney
Antal sidor: 392 (Inbunden
ISBN: 97891 0016 7233
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: The girl before
Första mening: "1. Gör en lista över alla ägodelar du anser att du inte kan leva utan."

Recensionsexemplar från Albert Bonniers.

Handling: Jane behöver en nystart i livet efter att ha förlorat sitt barn och när hennes mäklare erbjuder henne att ansöka om att få bo i ett hus riktat av stjärnarkitekten Edward Monkford tilltalas hon av tanken. Problemet är bara att med hyreskontraktet kommer ett antal regler, närmare bestämt runt tvåhundra stycken. Snart visar det sig dessutom att drömhuset utvecklar sig till en mardröm. Vem var till exempel Emma som bode i huset innan Jane? Finns det inte väl många likheter mellan Janes och Emmas liv? Och var Emmas fall från stentrappan i huset verkligen en olycka?

Omdöme: Ibland är det jättebra att läsa en bok och inte veta någonting om vad den handlar om men här hade jag kanske önskat att jag hade fått veta mer om vad den handlade om innan jag påbörjade läsningen för jag fick inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Jag hade förväntat mig en psykologisk thriller med en obehaglig huvudperson men fick istället någon sorts blandning mellan Femtio nyanser av honom och en deckare. Jag tycker liksom inte att det räcker med att ha ett antal konstiga karaktärer, som knappt har ett enda mänskligt drag i sig någon av dem, och ett misstänkt dödsfall och sedan kalla det för en psykologisk thriller. Jag köper inte det här konceptet alls. Emma är helt insnurrad i lögner så att det känns som om varken hon eller jag som läsare vet vad som går att lita på och inte. Jane ska väl föreställa den mest normala av dem men även hon faller för Edward Monkford som är så kontrollerande att han till och med har byggt ett hus som anpassar sig efter sin hyresgäst och som dessutom bara låter kvinnor som liknar hans döda hustru hyra det där huset. Och alla dessa vändningar som gör att det inte går att lita på någon till sist känns lite krystade, jag ser hellre att det är en riktigt avslöjande vändning som liksom ställer allt på ända och som vänder hela boken och inte att en person är mytoman och ljuger utan någon logisk förklaring. 

Men boken hade såklart sina positiva sidor också och det är att det är korta kapitel och ett driv som gör att det blir en hyfsad bladvändare. Jag har aldrig svårt att lägga ifrån mig boken men det handlar nog mest om att jag inte faller för historien, annars är det lätt att tänka bara ett kapitel till bara ett kapitel till och så vidare. Det är också en bok som känns väldigt unik i sitt slag, jag tror inte att jag har läst något liknande förut och det måste väl ändå ses som något positivt. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus
#1 - Monika

Okej, jag tror att du hjälpte mig att bestämma mig. Femtio nyanser är inget jag vill läsa.

Svar: Mm, ne om du har annat så kan du ta de före ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Felicia

Hmmm, jag blev både intresserad och inte alls sugen på att läsa denna bok... Får nog se hur jag gör!

Svar: Skadar aldrig att testa :)
Carolina Edvinsson